Tuesday, August 23, 2011

Ramadhan Day 21 ~ Homemade Cooking...

akhirnya setelah hari ke 21 berpuasa saya masak lauk utk berbuka kali yg ke2 huhu...pernah gak msk sekali tu mee goreng tp tu cam tak kira jer sbb side dish jer tu...sajer jer sbb borink asik mkn mknan kat param jer...mydear tak kasi msk sbnrnye sbb dia ckp kesian kat saya penat masak nie [auwww so touching lah dear hehe] yerlah tiap kali saya tanya nak mkn apa dia ckp tak yah lah kita beli...so saya cuma buat air and msk utk sahur jer...harap maklumlah klu sahur kitaorg hanya nasi dan satu jenis lauk kering...cth mcm ayam grg, telur msk kicap, telur dadar, drummet dan sewaktu dgnye...my sil ponx dh tau...hehe sian dia hari2 mkn lauk kering...tp nak wat camner mydear taknak lauk yg fancy2 and sayur mayur semua...lepas tu saya sahur tak mkn nasi just mkn kuih2 baki berbuka atau buah, oat n susu jer...takkan nak msk lauk asing2 plakkan...


cerita mcm masak hebat sangatkan ngeh2...saya cuma masak dua jenis jer lauk ayam kung pao and sayur buncis grg belacan [sedap ooo]....kuih plak beli lah malas nak wat katanye...so total belanja kat param RM4 jer...cucur udang, lopes ngan puteri ayu...dah tu jer...mcm biasa kitaorg klu kat umah mkn biasa2 jer tak byk mana ponx sbb selalu tak abis membazir jerkn...so bila mkn kat luar brulah mkn lebay sket..tp skrg nie jrg berbuka buffet2 mcm dulu sbb leceh eman nie dh besar sket byk plak ragamnye...dah ler tak bley berenggang ngan baba dia...susah ler org tu nak amik mknan and pi solat semua...

kali nie punye entry saya letak lah sekali resepi lauk pauk yg saya msk yer...tp harap maklum takder sukatan sbb saya main cmpk2 jer...insyallah wpun puasa campak2 ponx sedap janji msk dgn ikhlas...nyum2 


Kung Pao Chicken 


Bahan-bahan
ayam* [bhgn isi]
lada sulah*
garam*
tepung jagung*
[kesemua bahan bertanda (*) digaul bersama dan perap letak tepi]
bwg putih [dihiris]
halia [dihiris]
bawang besar [potong kasar]
lada benggala
sos tiram
kicap
sos tomato 
sos cili
cili kering [basuh keringkan dan potong kasar]
gajus
minyak 

Cara-cara
  1. goreng dulu ayam yg telah diperap sehingga masak dan agak garing sket. angakat dan ketepikan.
  2. grg cili kering smpi agak2 garing sket [jgn lam2 tkt hangit plak]. angkat dan satukan dgn ayam tadi.
  3. menggunakan minyak yg sama cuma kurangkan sket minyak dia tumis bwg putih da halia. bila agak2 layu masukkan bwg besar dan lada benggala...agak lada dah layu masukkan ayam, cili kering dan gajus dan campurkan ngan semua sos dan kicap..
  4. kacau smpi agak2 kering sket and sebati boley lah angkat..
tips: satukan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap campur dlm satu bekas bersama sesudu air dan kacau sebati...cara cam nie sng kita nak tuang dlm kuali takder lah terkial2 kan...sbb utk Chinese food nie masak dia nak kena pantas ngan api besar bru sedap...hehe

Buncis Goreng Belacan



Bahan-bahan
kacang buncis [patahkan dua atau ikut suka nak potong camner]
bawang putih
bawang merah
belacan
sos tiram

cara-cara

  1. celur dulu kacang buncis dlm air panas dan rendam dlm air sejuk utk dptkan warna yg cantik. toskan.
  2. tumbuk bwg putih, bawang merah dan belacan smpi lumat...
  3. tumis bahan tumbuk dan letak sos tiram. garam tak yah letak dah sbb sos tiram dan belacan dah ada rasa masin..
  4. bila dh garing sket and naik bau masukkan buncis tadi and kacau dlm 2-3 minit jer jgn lama2 sgt sbb nnti layu sgt buncis..


oke dah habis dah edisi borak2 kosong bln ramdhan dan edisi ketuk2 rumah mieoney tanya resepi...hehe

~~end~~

1 comments:

With Julia said...

perghhhh! biar betul chef mimi...sodappp tuh! share recepi ye...nak try kt umah kih2..eden baru belajor nak memasok2 nih kak kihkihkih ;P

 
Design with love by Jiji for Zamimie