Wednesday, August 24, 2011

Mee Siput ~ Kenangan Zaman Sekolah...

minggu lepas member ofis saya bg sepeket mee siput yg dia beli online [tima kaseh asilah :)]...dia bru 1st time nak try katanya...mmg kat tempat lain takder mee siput nie johor jer ada [cik fiza nie mknan johor, bley lah masuk kot huhu]...skrg nie mcm2 dh jual online mee siput ponx boley diorder nun dr johor sana...tp mee siput tu dia bg sambal yg mcm sos...yerlah utk tahan lebay lama kenalah cri alternatif yg boley tahan lama...klu ikutkan mee siput mkn dgn sambal tumis ikan bilis yg pekat lepas tu bwg banyak...sedap oooo...so mee siput yg member saya bg tu saya tak guna ponx sambal dia saya panaskan sambal tumis yg ada kat umah saya..

.:: inilah dia mee siput yg telah digoreng ::.

.:: mee siput yg telah dikomersialkan hehe ::.

cara nak mkn mee siput nie dia kena mkn dlm plastik mcm kat atas or plastik tapau lauk tu...hancurkan mee siput tu lepas tu campur ngan sambal byk2 and gaul rata bru boleh mkn...serius sedap tu...mydear ponx ckp sedap dia bru berjinak2 mkn mee siput nie..siap tak cukup lai tu mkn satu share berdua...hehe takper2 raya nie kita mkn kat kg ek...

dulu2 masa zaman saya sekolah nie mee siput adalah mknan feveret saya masa blk sekolah time tgu bas nak blk...masa tu saya sekolah rendah belah petang, so sek ren kan blk awal  kena tgu bdk sek men blk dulu bru bas tu jln...waktu tulah time menyopping mknan...yerlah time tu makcik2 yg jual kat luar sekolah tu mknan nie lah semuanye...ada mee, ada mihun...sepeket 20 sen jer...mee siput tu ponx sama gak 20 sen jer..klu yg dh hancur2 tu makcik tu jual 10 sen jer sbb yg tu sket lah dr yg bulat sekeping tu...saya suka beli mee siput ancur tu letak sambal byk2 smpi penuh tersalut ngn mee siput tu...my mom tak bg mkn selalu sbb dia tkt saya kena appendiks...pengalaman dr abg saya kan kena appendiks dulu..so kira berjaga2 lah sbb sambal kan selalu ada biji2 cili yg tak hancur masa dia blend tu...

klu hari2 mkn mee siput ponx tak kisah tp takderlah selalu pon sbb kadang saya beli jugak mihun grg makcik tu...sedap tak pedas ponx...tulah yg kakak saya mengidam masa awal dia mengandung aritu...tp manalah nak carikan..masa saya sekolah drjh 2-3 tu makcik tu ponx dh tua saya rasa umur 60 lebay dh kot dia...skrg saya dh 29 thn dah 20 thn lebay berlalu...klu makcik tu ada lai ponx dia dh tak meniaga dh rasanye...dia ada gak jual eskrem malaysia seposen jer pjg plak tu...perisa tak byklah tp feveret saya asam masin or asam kecut klu kitaorg panggil kt sana..

kat luar sekolah tu ada dua org jer berniaga makcik ngan ada satu aunty cina tu...dua2 tu baik sgt sbb derang dh tua dh ponx dh mcm mak2 dh i lap u lah makcik hehe...makcik tu dia berniaga naik basikal jer...meja jual ponx kecik jer mcm side table tu...tp aunty tu dia jual naik van pendek yg kecik sekecik orgnye...huhu klu sapa yg sekolah kat sek men ledang taulah kot aunty tu...dia ada jual mcm2 lah cikedes [keropok] ada, jeruk ada [selalu terliur tp jrg beli] aunty nie ada jual gak mee and mihun tu semua tp yg selalu beli budak cina ngan india jer...

tp bila saya dah gi sekolah tak naik bas and naik basikal saya takderlah beli...kdg2 jer beli time tu dh naik motor gi sekolah and selalu gi sekolah ptg time ko-k saya beli lah...

lepas tu klu masa sekolah2 tu ada satu gerai jual air tebu dekat jln nak pi sekolah saya tu ada jual cekedes air dan sewaktu dgnye...lepas tu abg tu ada gak jual buah potong tu...feveret saya masa tu mkn nenas ngan cili kicap...mmg bestlah tp heran gak saya apsal dh besar2 nie saya tak gemar mkn nenas klu dulu sedap jer membaham...hehe abg nie ada gak jual mee siput tp sambal dia tak sedap...klu sambal sedap mmg jln jer saya...huhu

best tul time sekolah2 dulu mknan murah2 jer 20 sen dah dapat mkn smpi kenyang...tp masa sekolah menengah kat kantin sekolah tu mknan yg dpt 20 sen karipap and kuih jerlah...mee ke, mihun ke, nasi lemak ke semua 50 sen dh...saya suka gak mee letak kari campur sambal mkn dlm plastik...hehe klu letak telur kena tambah lai 50 sen tp kdg2 time kaya sket letak gaklah telur...lai ponx tmpt duduk limited klu kat kantin tu so kitaorg selalu mkn kat hujung mcm hall serbaguna mcm tu...so mkn berdiri ponx boley...lai satu feveret saya beli karipap 2 ketul (40 sen jer jimat seposen) letak sambal byk2 bgk karipap tu lembek2 jadinye mmg best...opsss terjejes plak air liur...ngeh2

owh dah terbabit2 citer psl mknan plak...dh2 tak ley citer byk kang ada yg mengidam nak mkn...ops jgn salah phm bkn mengidam sbb berisi tp mengidam sbb bln pose kan...huhu oke dah tu jer nak citer...

~~end~~

1 comments:

With Julia said...

best yer mengimbau zaman2 kegemilangan makanan2 tradisional cth yer mcm mee siput...lama x nmpk kt kedai2 or pasaraya sekarang...kenapa ek kak mimi? makin pupus ke or xd org nak produce...syglah sbb nanti anak2 generasi masa akan dtg x kenal pun mknan tradisional mcm mee siput...
tingin gak nak mamam mee siputttt weeee ;) terliur lak ahahha

p/s oh kt ledang ada ek dedulu..ada sdara gak sana leh usya2 time raya nanti...kih3x..

 
Design with love by Jiji for Zamimie