Friday, August 5, 2011

Ramadhan Day 4 ~ Totally PARAM...

smlm tak smepat ujan masa smpi rumah...so sempat lah saya pi pasar ramadhan (param) tu ponx jln laju2 jer...tak ramai lai org masa nie kat param mgkn sbb derang ramai tersangkut dlm jem...ada dua jem sbb excident...satu sblm tol sg besi dekat area mc'd satu lai lepas tol bangi....derang nie menyusahkn org jer...cuba bwk slow insya-Allah tak excident dan tak menyusahkan org lain...yg lepas tol bangi tu mkn smpi dua lane...bley guna lane kiri sekali ngan lane kecemasan jer...nasib masa saya lalu tu baru jer lai berlaku so sempatlah..

so mcm biasalahkan saya klu berdua ngan eman mmg saya liat sket nak msk sbb taknak berperang ngan dia so beli jerlah...mydear plak ada miting smpi kul 5...kul 5 lebay dia msg kat opis dia jem dr nak kuar parking tp dia kuar lmbt sket dkt 5.45 bru kuar...mmg tak smptlah nak tgu dia smpi and msk...elok jer smpi rumah kul 7...klu grg telur mmg lah sempat hehe....


inilah mknan yg saya beli smlm...mmg betul mknan yg jual kat param nie mahal2...tp klu mahal puas hati kira berbaloi lah beli kan...saya beli karipap, murtabak (tak besh langsung), roti john (terbaik), popiah grg sdri kat umah (sedap mkn panas2 bila mkn sahur tadi dh tak besh dh), kaya ball (my sil yg beli rasa okelah)...air buat sdri jer kat umah memandangkan byk dh beli stok air kat umah...ada kordial dua jenis dan air kotak yeos 3 kotak...lepas nie nak beli mata kucing and teh bunga wat sdri jer kat umah...

murtabak daging ~ RM3
murah tu murahlah sbb murtabak tu besar...tp tak sedap langshung taw...huhu patutlah takder org kedai tu...ada dua gerai jer yg jual murtabak nie saya dh beli bru nmpk yg satu lai gerai...yg tu org beli siap beratur lai....

roti john ~ RM4
geri roti john nie ada satu jer kat param tu...tp dia mmg jual plg terbaiklah org sanggup beratur pjg sbb nak beli...tiap2 tahun mmg dia dh jual and sedap...tp tiap2 tahun ponx naik harga 50 sen....tp okelah sedap bley lah beli tp tak bley lah beli sekali botak kepala klu tokey balak ponx...huhu

karipap ~ RM1 (3 ketul) 
tp alahai karipapnye kecik jer lebay kurang besar tapak tgn eman jer...sekali ngap jerlah klu mydear mkn...inti plak adalah lebay kurang 4-5 ketul kentang jer...inti sedaplah cuma kulitnye keras lah mcm karipap yg org buat kecik2 letak serunding tu...klu dia wat lembut sket kulitnye and letak lebay sket inti saya rasa tiap2 hari saya beli..saya kat pencinta karipap yg tegar...hehe


.:: nasi kerabu ~ RM5.50 ::.

nasi kerabu ngan ikan grg tepung serta solok lada...selalu nasi kerabu makcik nie sedap smlm beli tak sedap lah plak...manis terlebay and dia tak letak serbuk ikan yg hancur tu so rasa cam tak besh...makcik nie saya biasa beli dekat pasar mlm sbb tu saya yakin beli...tp keciwa plak...

.:: nasi tomato ~ RM4 ::.

yg nie mydear ckp sedap...saya mmg tak sempat rasa tgk2 licin dh pinggan dia mkn huhu...okelah murah and sedap next time bley beli lai...tp ada peristiwa tak besh masa saya nak beli nasi tomato nie...ada plak kakak yg jual nasi tomato tu perli2 budak yg nak beli mknan dia...citer dia cam nie kakak tu dia ada jual mcm2 nasi, so budak tu dia tanyalah satu2 jenis nasi tu brp ringgit...pas tu kakak tu jwb "adik nie nak pantau harga ke? akak jual semua nasi RM4 jer...yg nie RM4, yg tu ponx RM4"..dah ler nada dia mmg mcm memerli lah...bkn salah ponx budak tu nak tanya...customer is always right kan...mgkn bajet dia sket jer utk mkn...student kan so dia kenalah cari mknan yg berbaloi2 utk dia beli...

so moral dia klu pi membeli belah kat param nie tak bley selalu sbb kita tak tau kesedapannye dh ler harga mahal..my sil lai plak dia beli nasi tomato kat gerai lain dr yg saya beli...nasi mmg setimbunlah, aym msk merah mmg menyelerakan sungguh...harga RM6 ko terperanjat dia huhu lepas tu keciwa tak sedap langsung...dia mkn tak habis ponx separuh...so lepas nie kena byk2 beli kuih frozen and msk lah walau sesimple mana ponx...janji berbuka... 

~~end~~

1 comments:

Oyis said...

salam kenal, wah mahal ye harga mknan2 kat PARAM skang ye huhu. tp nmpk sedap2 belaka

 
Design with love by Jiji for Zamimie