Thursday, August 25, 2011

Ramadhan Day 24 ~ RVC, Nan Tandoori & Ayam Kicap Sambal...

owh tinggal lagi beberapa hari jer puasa...dah nak raya dah kejap jer rasanye...skrg nie sure semua tgh sibuk menghitung hari nak blk kg beraya kan...smlm lauk berbuka saya tak dan nak amik gbr...so bley cerita jerlah so cuba korang bygkn...hehe

.:: 2 biji RVC dah ikat siap2 supaya senang bwk ::.

hari nie saya nak kena bwk 2 biji red velvet cake (RVC) ke opis...so smlm lah masa utk bertungkus lumus buat cake sorg2...dgn mydear takder dia buka kat luar, my sil ponx blk keja lmbt so mmg saya lah yg terkontang kanting sediakan cake2 itew...mmg nmpk mcm terkejar2 tp alhamdulilah sempat gak saya wat RVC dgn masak tuk berbuka...sbb fikir2 mmg takder masa saya nak pi param nak membeli belah, mana lai dgn nak membakar 2 biji cake...so saya wat kptsn masak jerlah sambil masak lauk berbuka sambil bakar cake...

lepas tu tetiba rasa nak mkn nan cheese tandoori lah plak kan...masa amik eman terus beli, mula2 nak beli roti nan jer tapi tetiba bila order mamak tu tanya ayam mau...terus ckp mau lah plak...terus rasa menyesal order sbb mkn tak abis ponx...hehe dh mkn sorg2 kan mana nak abis last2 buang jer pagi tadi separuh... :(

saya smlm masak ayam kicap sambal nie feveret mydear dh beberapa kali dia ckp nak mkn tuk sahur tp tak berkesempatan saya nak msk sbb hari 1st masa dia ckp nak mkn tu sdg elok lah saya basuh2 ayam sekali gas habis daaa...nak cari kat mana gas mlm2 buta kedai ponx dh tutup...last2 grg jer nasi dlm rice cooker...nasib lah idea dtg masak dlm rice cooker klu tak mkn mamak lah sahur tu huhu...lepas tu nak kena msk menda yg berkuah plak sbb nnti eman nak mkn camner terus dtg idea ting masak lemak kobis.. lemak kobis mkn ngan sambal perghh mmg bestlah....eman ponx mkn byk dr biasa...selalu sket punye susah lah nak bg dia mkn kali nie dia yg mintak nak, siap bila lmbt suap dia ngamuk lai...hehe nasi panas dgn lemak kobis + telur dadar and letak kicap sket klu saya ponx laju jer mkn...

dh bg dia mkn saya mandi siap2 lepak kejap sbb letihkan masak ada org tekan door bell plak kat bwh...owh ada jiran bg bubur kacang lah plak smpi ke pagi tadi saya tak mkn huhu...sian mknan tu apa2 ponx tima kaseh tuk kak gee ngan abg man... :) tu yg mmg tak smpt nak snap picture tu turun2 jer dah azan...air ponx tak smpt nak wat so telan jer lah air sejuk...seday...terus amik pinggan bukak nan tandoori sekali tamak kan mkn smpi habis sekeping mmg kekenyangan lah sesangat smpi tak larat nak mkn nasi...last2 mkn nasi sahur lah tadi hehe...pdhal sblm tu dah membuak2 dh nafsu nak mkn nasi + ayam sambal + lemak kobis siap bygkan kesedapan lai tu huhu...

lepas berbuka, sidai baju, solat, lipat baju and main2 ngan eman...sbnrnye nak tgu eman tido sbb RVC saya tak siap lai...cream cheese tak wat lai mmg kena pulun lah...last2 kul 10 lebay baru dia tido tu ponx jenuh pujuk...usap kepala, gosok belakang, susu sebotol, drama nangis2 nak kena pujuk lai...hehe bila eman dah tido baru selesa sket nak wat keja...tp time nie kepala dah berpusing dh pening, nmpk byg bantal jer tp tak ley tido lai sbb nak kenalah siapkan RVC kan...kuatkan smngtlah bila2 wat keja sorg2 mmg mcm lipas kudung...tp alhamdulillah siap gak 2 biji RVC...

siap jer solat terus jer tido mmg tak larat langsung...tu yg terjaga sahur tadi lambat...nasiblah smlm tu masak byk terus smpi ke sahur takderlah saya terkejar2 bgn tuk masak time sahur...mmg nmpknye kptsn saya tu tak sia2 sbb pagi tadi sedar jer tgk jam dh dekat kul 5.30 terus terjun katil panas nasi and makan...bygkan klu tak masak lai nmpknye kenalah mkn nasi sejuk dgn serunding jer huhu...

hari nie tak tau lai nak masak ker nak beli jer sbb rasa mcm dh jemu lah plak mkn kat param nie...rasa mcm nak beli sup ayam, lama dh tak mkn sup ayam kat kedai thailand tu...sedap taw sup dia lain dr yg biasa saya masak...sup siam rasanye tu sbb ada rasa masam2 sket...tgklah camner nnti...klu sempat saya snap lah pic yer...klu tak korg bygkan jerlah apa yg saya citer huhu...

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie