Monday, March 1, 2010

Ribbon Pasta Salad...



ya mieoney kitchen semakin kembali..huhu sejak eman dh besar sket nie saya adalah kerap ke dapur..tp kena make sure ada org lain yg bley tgkkan dia lah...so takderlah saya terlari2 ke atas utk tgk dia dlm bilik...penat wei naik tangga turun tangga..huhu nnti nak kena beli baby monitor lah sng sket... =)











oke last nite saya adalah terajin sdikit serta adalah terasa nak mkn pasta salad nie...mmndgkan brg2 semua ada kat umah..so buatlah saya...

Bahan-bahan:
pasta (saya guna ribbon pasta sbb dia cntik huhu)
capsicum
tomato
carrot
bwg besar
olive oil
black pepper
white papper
salt
ayam (saya pki bbq mexican chicken segera )
p/s: klu nak tambah yg lain2 mcm brokoli ke cili padi ke terpulang lah yer ngan citarasa masing2...

Cara-cara:
1. rebus pasta sehingga masak..slice kan semua sayur mayur..
2. grg ayam dan carik2an...
3. tumis bwg besar bersama capsicum dgn olive oil...(klu suka mkn yg mentah tak perlu)
4. utk dressing campurkan olive oil, garam, white and black pepper..klu suka bleh letak lemon..kacau hingga sebati..
5. campurkan semuanye dan kacau sebati...pas tu rasalah klu sedap dh bleh mkn..



tips:
  • utk pastikan pasta yg berpuintal2 mudah masak sng jer...bila air dh mendidih masukkan pasta kemudia kecikkan api...agak2 dlm 5 minit cam tu tgk klu yg berpintal2 tu dh lembut bru besarkan blk apinya..
  • bila pasta dh masak toaskan air...jgn sesekali siram siram ngan air sejuk..terus gaulakn ngan minyak...klu siram air sejuk pasta akan mudah melekat.

~selamat mencuba~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie