Tuesday, November 1, 2011

Ayam Pandan...


hehe tak menarikkan rupa dia...tp rasa dia menarik...kui2 ini semua gara2 daun pandan lah nie...jumaat yg masa pi jusco to mydear suh saya masak nasi lemak esoknye tu...so dah alang2 tu beli jerlahd daun pandan yg sebungkus 30 sen jer...pki 2 helai jer so ada lah lai lebihan2...seminggu dok dlm peti ais naik kering dah saya tgk daun tu hehe...tetiba rasa nak mkn ayam pandan terus google dan sabtu minggu sblm tu terus buat..

nak watnye senang jer tp kat kedai jual mahalkan...selalu mkn kat restoran thailand...saya dulu mkn kat amarin thai...so nnti saya bg resepi dia tp sukatan takder sbb saya main agak2 jerlah...korang pandai2lah mcm lengkuas tu tak ley letak byk2 nanti tak sedap...serai byk takper...nie resepi campak2 jer janji sedap...klu nak pedas ada org saya tgk letak cili padi...tp saya letak lada kisar jer...santan tu klu tak nak letak ponx takper ikut suka...tp make sure letak santan yg pekat..saya guna santan kotak tu so dia pekat sket...ayam plak saya suka klu guna yg bhgn thight ngan peha tu...klu dada cam tercekik sket klu mkn sbb dia cam kering and keras sket...huhu itu citarasa saya ikut korang nak guna part mana ponx...

Ayam Pandan
Bahan-bahan
ayam [potong kecik]
daun pandan [klu bley cari yg lebar]
lada kisar
bwg putih
bwg merah
halia
kunyit 
serai
lengkuas
jintan manis
garam
gula 
santan [ikut suka]

cara-cara
  1. bwg, halia lengkuas, serai n jintan manis tu kisar bg halus...campur ngan air yg minimum...jgn byk2 sgt air sbb nnti kurang juicy dia.
  2. campurkan bahan kisar dengan lada kisar, garam, gula, santan [dlm dua sudu jer]...lepas tu rasalah agak2 dh sedap baru campurkan dgn ayam and perap lagi lama lagi sedap...
  3. lepas 3 jam perap bungkus dengan daun pandan...klu sapa2 tau buat ketupat palas cam tu lah lebay kurang caranye...lepas tu cucuk ngan toothpicks nak bg dia tak terlerai...saya main selit2 jer...
  4. perap lai lebay kurang 2 jam..lepas tu baru goreng cara deep fry dlm minyak yg panas...klu nak garing goreng lagi lama tp make sure kacau selalu supaya daun pandan tu tak jadi garing sgt.
  5. hidang ngan sos cili thai...nyum 



resepi nie saya just baca2 dari blog yg saya jmpa and lepas tu saya campurkan2 jer dr semua org...so tak tau nak kredit ke sapa sbnrnye...hehe btw bley lah try and bley jer klu kita nak ikut cara kita sdri...apa yg penting rasa masin dan manis tu mesti ada....

~~end~~

1 comments:

sawaNiLa said...

dah lama dah nak buat ...tapi tak tahu camer... ni dah jumpa kena try ni

 
Design with love by Jiji for Zamimie