Tuesday, November 1, 2011

Saling Melengkapi...

smlm dah hujung bulan so cam biasa kasi clear punch card lah...mana2 yg merah tu kena mintak sign ngan boss dengan alasan apa...so cam biasalah ada merah lah tp tak byk....selalu penyebabnye adalah jln jem so kena tulislah jln jem...ada satu hari tu jumaat minggu lepas saya lmbt tp bkn sebab jem so saya just tulis lambat..

Bos : nie lambat sebab apa?
saya : nak kena tulis ke sebab apa?
bos : mestilah kena tulis sbb ada byk sebabkan..
saya : jari saya tersepit pintu kereta..so nak kena tulis ke lambat sbb jari tersepi pintu
bos : [terus sign punch card saya dan bg balik kat saya]

haha speechless...saya ponx speechles sbb pagi2 buta jari tersepit pintu kereta...spesifik sket adalah tang ibu jari...selalu budak2 jer yg tersepitkan nie dah tua2 tersepit pintu kereta lagi sekali speechless...hehe cam nie ceritanye...masa tu saya dah masukkan eman dlm keta so dah make sure tangan and kaki dia tak bersepah sbb takut tersepit pintu [see concern lebay tang anak...biasa mother kan] terus saya tolak pintu kereta saya...dengan agak kuat sket sbb pintu kereta saya berat sket so dia punye impak tu akan lebay kuat...tetiba saya tgk atas kereta masa nak amik kunci rumah tuppaware donut saya ada atas kereta terus dengan segera saya menahan [terus sampai kesudah saya tak mkn donut tu, semua donut punye psl]...tp dah terlambat sbb mmg dihujung nyawa lah sbb pintu tu tertutup ngan jari2 saya sekali...

sakit dia tak tau nak ckp...cerrr korg try letak jari lepas tu tutup pintu tu kuat2...and pintu kereta saya tu mmg tertutup rapat dgn jari saya terkepit disitu...bley bygkan tak...jari saya mcm terkemek lah antara tu sbb pintu tu mmg rapat tertutup...terus saya buka pintu and lompat smbil kepit jari...sbb tak tau nak wat per...smpt lai saya tgk jari saya oke cuma dia berdarah jer yerlah takut dah hancur ke jari tu kuku terkopek ke...nasiblah pintu rumah dah tutup klu tak sure saya lari sembam muka atas sofa dan nangis...sakit giler...jari saya tu kebas and mcm keseluruhan tangan saya jadi kebas...air mata dah mengalir tp saya control sbb kat luar rumah dh waktu tu...kang jiran nmpk derang plak yg panik...

masuk kereta dok diam2 dlm tu sbb cam mengeletar tgn saya amik tisu tekap2 semua...dlm 5-8 minit gak depan rumah terus drive gi atr eman...tu ponx slow jer sbb hanya bley guna sebelah tangan jer nak drive, nak pusing stereng kereta, nak turun handbreak, nak masuk gear...smpi rumah baby sitter eman ada org tgh hantar waktu so saya parking kat blkg sket and dok temenung smbil tekap ibu jari ngan tisu...dekat 5 minit saya tak perasan bbysitter eman dah kat sebelah pintu...

terus saya drive ke opis dgn seday2, ngan kebas2 tangan tp slow jerlah drive sbb cam sakit, mcm perasaan campur baur semualah..smpi gak opis tp waktu dah kul 7.48 seday2...terus sms mydear mengadu...oke dia layan lah simpati semua...hehe spjg hari lah cam denyut2 sket...lepas tu so sweetlah mydear dia tak msg saya...tp bila ada menda dia nak tanya col...kejap col...wpun tak penting hehe...

rupanye bila ibu jari tak ley digunakan agak susah gak lah nak lakukan aktiviti harian...cthkan wpun saya tak kidal tp saya klu nak bukak botol ke, paip air ke saya guna tangan kiri [sbb tu gaknye kreative sket2 tak byk]...lepas tu nak butang baju ponx tak bley...terpaksa suruh mydear yg butangkan baju...nak tuang minyak kereta ponx susah sbb tulah selalu saya buka minyak tu guna tangan kiri...mmg terbatas segala2nye...

tuhan tarik sementara jer nikmat tu kesusahannye mmg terasa lah....setiap apa yg Allah jadikan mmg dia adalah saling melengkapi antara satu sama lain...klu ibu jari cedera susah nak guna wpun ada lai 4 jari yg sempurna...lepas tu saling melengkapkan tu suami dan isteri plak...bila isteri dah cedera tak ley butang baju suami tol butangkan...huhu lepas tu isteri tak ley masak suami tol belanjakan mkn kat luar...hehe

so moral dia berhati2 di jalan raya dan sayangi apa jer yg ada pada badan kita sbb ianya saling melengkapi...begitu juga dgn pasangan mmg kejadiannye saling melengkapi...huhu tah2 apa2 nak tuliskan...

~~end~~

1 comments:

With Julia said...

betul tuh sis...saya agreed sgt2 dgn sis. Kalau tuhan dah tarik salah satu nikmat kt badan kita, pasti x dpt laksanakan perkara2 lain yg sebaik mungkin....Ya Allah! Moga2 kita semua lebih menjaga keselamatan diri dan doa agar dijauhkan dari perkara2 yg tidak baik berlaku pada diri kita..contohnya sakit....yelah sis, fakta bila si isteri sakit sah suami belanja mkn n rest dari dunia masak2 sekejap...nikmat lain dikecapi sementara yahoooooo ehehhe...moga jari sis cepat sembuh :D aminnn

 
Design with love by Jiji for Zamimie