Tuesday, November 8, 2011

Hari Raya Aidiladha 1432H....

sblm tu saya hold dulu sticky post tu sbb cam lambat sgt gerak saya punye counter tu..kang meroyan plak hari2 korg tgk produk l'Occitane tu...hehe sok2 bila dah dekat2 nak smpi 111111 saya upkan blk lah yer...

selamat hari raya aidiladha 1432H...rasanye masih belum terlambatkan nak wish...klu dengar takbir hari nie adalah hari terakhir dengar takbir utk hari raya haji nie...sayu jer dengar takbir tahun nie sbb raya sdri tahun nie...huhu klu ikut giliran mmg thn nie raya belah in law...tp sbb my PIL pegi haji so kitaorg beraya lah 4 beradik...mydear dan adik2 dia raya ngan kitaorg...takderlah kejam kan nak tinggalkan derang and saya pi beraya kat kg saya...sian lah derang terkontang kanting kat kl nie...hehe

so sebagai kakak ipar yg gorgeous lagi cun yang penyayang kenalah masak...so mydear ponx dah request itu ini, masa nielah nak tunjuk skill masak saya yg advance sket...so mai tgk apa yg saya masak hari raya aritu...


.:: tada ini lah yg saya masak...wah tuan tanah awal2 lai dah amik tempat dia ::.

.:: nasi impit dan lemang...lemang beli jer saya tak buat ponx hehe...skrg dh mudah melambak2 org jual kat bangi tu smpi tak tau nak pi beli kat yg mana satu...huhu ::.


.:: sambal udang...nmpk mcm merah menyala plak dlm gbr nie kan ::.

.:: rendang ayam...saya masak from scratch nie...preparation dr kul 5 ptg, lepas tu start 7 mlm bru start merendang smpi kul 9 lebay baru siap...patutlah mak saya malas nak masak rendang leceh rupanye nak buat ::.

.:: kuah lodeh yg serba tak lengkap sbb tempe, tauhu ngan sengkuang takder...so tak berapa nak kick...sbb plan awal tak nak buat...lepas tu tetiba bgn pagi panaskan mknan dok terfikir eman kang nak mkn apa plak sbb semuanye pedas2 belaka...nasiblah ada sket brg2 bley lah dr takder...last2 sket ponx eman tak mkn sbb dia mkn bihun jer...huhu ::.


.:: rendang daging beli jer kat org jual lemang tu...semangkuk besar nie RM10...kira murah gaklah ::.

lepas smyg raya tu makan2 semua and bersiap2 nak pi rumah pak teh mydear plak kat bangi...raya lah kat sana plak since atok and opah mydear ponx ada kat sini so kita lepak lah kat sana...saya tapau semua mknan yg saya masak bwk pi sana plak..sbb lunch plak kat sana ala2 pot luck plak lah kan...since rumah saya nie semua periuk belanga kecik2 so saya masak takder lah byk sgt...tp boleylah semua org nak merasakan...plus saya masak bihun grg sket utk tambah2 mana yg kurang....

budak kecik nie plg seronoklah dia sbb ramai org melayan...saya ponx takderlah nak tengok sgt sbb dia ponx pandai bwk diri...dr depan ke blkg, blkg ke dapur lepas tu pi depan blk...pi dapur pi kejar kucing bertempiaran kucing tu lari terus takut nak masuk rumah kucing tu...hehe last2 nak blk rumah tak smpi 5 minit naik keta dah tido smpi kul 5 lebay tido...punye penat and mengantuk huhu...

.:: model baju melayu ::.

.:: org makan ketupat dia sebuk tgk iphone...lepas tu mkn mihun sepinggan dia sorg jer ::.

.:: ada jer menda yg dia nak buat main hehe ::.

.:: tgk tu siap jengket2 lai kaki ::.

.:: agaknye klu ikan tu boley lari dia ponx lari jugak gaknye ::.

so petang tu semua org terbongkang tido kepenatan dan kekenyang...bangun2 kul 6 semua perut dah lapar...so mydear ajak mkn lah...konon2 nak pi mkn kat mamak dekat rumah nie tp hampeh semua kedai ponx tutup...last2 ke bangi lah kitaorg mkn kat mamak kat warta tu...sekali mamak tebar roti canai cuti daaa mkn jerlah nasi goreng ngan nasi bryani...dah tu jer cerita raya saya...korg2 sure blk kg kan sbb cuti 3 hari...

~~end~~

3 comments:

sawaNiLa said...

wah complete nih lemang rendang...

eencyweency said...

perghhh disebabkan kak mimi pn org johor..sy lagi terliur tgk gambar ni!mesti kak mimi masak sedap gle!

mieoney said...

yatie : time nie lah nak tunjuk skill masak yg terpendam..selama nie masak yg senang2 jerkan...
wawa : dik awak msk lagi sedap lah...akak msk biasa2 jer.. :p

 
Design with love by Jiji for Zamimie