Wednesday, November 2, 2011

Cheating...

sometime cheating adalah perlu dalam masakkan sbb nak wat keja mudah...hehe cuba tgk gbr dibawah...


inilah dia hasil penipuan saya...ngeh2 bkn tipu camner tp amik jln mudah beli yg dah siap perap kat jusco tu blk rumah masak...hehe beberapa hari sblm tu saya asik dok terfikir nak wat grilled lamb sbb selalu tgk klu pi kat pasar raya tu ada jual yg frozen lamb...tak kiralah bhgn ribs ke, lamb shank ker....shoulder ker...so  cam tak yakinlah pada diri sdri nak perap tu...so amik jln mudahlah nie kiranye...hehe

murah jugak saya beli 3 keping baru RM14....besar plak tu...yg nie saya pki dinner plate yg besar tu so bley lah korang bygkan....saya just grilled atas pan ngan sket olive oil dalm 2-3 minit jer...bila dah agak2 garing luar dia angkat dan bakar dlm oven plak dlm 5-10 minit...masak dia kejap jer tp make sure kena cek juga selalu sbb takut terovercooked keras nnti...

saya rebus kejap kentang ngan carrot lepas tu letak atas baking pan and letak lamb tu atas kentang and carrot tu dan bakar sekali...tak yah dah nak wat gravy ke apa sbb semua tu dah lengkap dah rasa dia...cuma agak pedas sket...hehe

bkn yg nie jer minggu lepas saya wat nasi bryani ayam + ayam masak madu + kuah dalca....nasi dan ayam adalah cheating juga...sbb saya masak pki instant maggi punye perencah hehe...hari tukan dapat hamper nestle masa blogger masterchef tu...so bila lah lai nak masakkan and mydear ponx dia request nak mkn nasi minyak and tetiba saya teringat plak pasal perencah tu terus beli bahan jer...

so ahad lepas lah saya masak...cuma dalca tu jer saya masak from scratch...hasilnye amazing sedap mydear ckp dalca tu...masa 1st time buat dulu mmg tak jadilah dalca tu tp yg second time sure jadi lah hehe..yg lain tu mestilah sedapkan sbb pki instant punye...yg penting ikut sukatan dan juga kita tambah lah sket bahan2 lai jgn ler ikut bodo2...kita jadikan mknan tu bijak sket... :)

gbr takder lah yer sbb malu lah nak amik sbb guna instant semua org ponx boley...hehe dah itu jer kisah penipuan saya... :p

~~end~~

2 comments:

strawberi said...

bestkan msk western skali skala...sy tingin jugak nk wat gitu..tp sbb laki stok mkn nasik..susah sket la...tunggu dia tkde..br kita layan mkn western sorg2...hehe

Rozita said...

Bagus gak idea cheating ni! Nak cuba la weekend ni

 
Design with love by Jiji for Zamimie