Wednesday, November 9, 2011

TiraMiss You...

wah nak bermiss2 bagaikan...takper klu miss mydear tak yah lah nak tulis dlm blogkan...blk cakap jer kat tepi telinga dia...huhu melainkan klu jauh dari liputan brulah berhubung guna blog...tp cam malu2 indah jer nak ckp kat dlm blog i miss you and i love you...kan2...hehe


inilah dia tiramisu yg saya buat special utk mydear n eman [malulah klu nak ckp special tuk mydear jer kan hehe]...sbb apa special sbb mydear yg request nak mkn tiramisu...ayat dia "ayg tak pernah buatkan abg tiramisu nie kan"...sbb apa? sbbnye tgk masterchef lah hari tu yg masa derang kena wat tiramisu utk final pilihan 24 org tu...okelah lepas tu gigih spjg minggu google cari resepi tiramisu nie...senang bangat nak wat...

tiramisu nie sama jer mcm cheese cake senang nak wat tapi kos dia mahal nak wat tu...bgslah jugakkan klu senang at least kita beli brg mahal2 berbaloi lah sbb menjadi...saya wat nie saya amik resepi yg paling senang dan bahan ponx tak byk...guna cream cheese, cake, nescafe, gula, whipped cream dan esen vanilla...sekian terima kasih..huhu

saya tak guna lady fingers tu ponx sbb pusing2 dalam jusco mid saya tak jmpa ponx...sbb dh rushingkan tak smpt nak cari kat cold storage plak...tetiba terfikir ting* dekat umah ada egg-less cake chocolate yg saya wat hari tu dlm peti ais yg tak berapa nak jadi tu sbb tak tau apa yg silap gaknye...huhu terus esoknye smntra nak masak lunch tu saya wat dulu desert supaya lepas lunch bley mkn desert plak...

cara dia senang sgt klu korg pki lady fingers tu korang susun lah utk satu layer...klu pki cake potong lah utk buat layer dia...lepas tu renjis2 dipilis dengan nescafe yg dibancuh ngan air panas...klu nak rasa kopi kuat korg letak byk sket nescafe tu...tp jgn bg basah yer cake tu korg bg dia lembap jer...sbb nnti klu letak byk2 dia jadi berair and time potong tak cantik...tp jgn plak kurang sgt...bg lembap2 basah bkn berair cake tu..paham tak? 

utk lapisan kedua korag beat cream cheese smpi lembut dan masukkan gula, whipped cream, gula dan esen vanilla..klu nak manis sgt letak gula byk, klu nak kurang manis kurang kan gula...huhu senang kan resepi saya...lepas tu letak atas lapisan cake tadi jgn tebal sgt agak2 lah bg sama tebal ngan layer cake tu...lepas tu lapis lai ngan cake, lepas tu cream cheese smpi cake, cheese ngan bekas korg penuh...tp make sure layer cheese tu yg atas sekali...last tu tabur kan serbuk koko atasnye dan chill kan dia...2-3 jam lepas tu dah bley mkn...klu korg buat konsisten maknanye tak lebay and tak kurang tiramisu tu bley dipotong ala2 cake...nyum2 sedap sbb dia pahit2 manis...

.:: tada siap dah tiramiss you saya ::.

saya guna bekas kaca 6" x 6"..guna bekas kaca utk tgk konsistensi lapisan tu...so utk cheese blok tu saya guna 3/4 jer...saya beli jenama Philadelphia satu blok 250grm RM12.80 klu tak silap...ada org letak mascarpone cheese tp mahal ler cheese tu satu bekas kecik jer dah 20-30 ringgit...so korg bley lah try...lebay senang dari red velvet nie...hehe

.:: budak tak sabar nak mkn ::.

berebut kitaorg ber-3 mkn...saya tak fan sgt ngan desert2 nie...bleylah mkn 1-2 suap jer buat rasa2...tp mydear ngan eman mmg suka...saya mkn suap derang lepas suap eman, mydear, lepas tu eman blk...kdg2 eman nie tamak lepas dia, dia lai nak...hehe seronok saya bila kita masak org menghargai masakkan kita...sbb tulah saya enjoy cooking and baking sbb ada pembakar semangat... =) thanks dear and eman mama love uolss...

~~end~~

2 comments:

sawaNiLa said...

teringin nak buat...tapi tunggulah dulu..kena beli sample..tengok bebudak suka ke tak..kalau suka baru bleh buat..hehehe takut tak habis sebenarnya

mieoney said...

owh derang tak suka mknan manis2 yer...bgslah cam tu...tak susah nak control...hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie