Thursday, December 8, 2011

How I Handle....

note : special utk cik_ah...aku mls nak jwb dlm comment tu sbb pjg aku nak citer huhu...tp org lain ponx bley baca jugak...




meh sini aku nak jwb camner aku handle...senang jer...selalu klu aku blk kejakan aku tak naik atas terus...aku campak beg semua kat tangga, buka tudung, solat asar dulu, [nasib ada bilik kat bwh] sarung apron and buatlah semuanye dulu...bju ponx aku tak tukar...nasiblah huhu klu naik ponx kejap jerlah smbil lari2 stkt nak amik bakul baju tuk basuh and termos air...lepas tu aku buatlah masak, basuh baju kemas ker apa2 lah yg patut smpi siap semuanye bru aku naik atas...selagi tak siap mmg aku tak naik ponx kdg2 smpi ke magrib ponx aku solat kat bwh sbb tak settle lai... so eman plak aku ralitkanlah dia ngan ipad ker, hp ker mainan dia ker, mknan ker...sbb aku tv kat atas...kat bwh cuma living hall jer...

tp kdg2 datang ngada2 eman rengek2 lah dia nak itu ini...aku layan kan jerlah bg kuali periuk yg kecik tu, bg bekas senduk...mainlah apa ko nak main janji tak kaco aku nak masak...hehe tp kdg2 bila tak ley nak gi gak aku dudukan lah dia kat atas bingkai tu so dia tengoklah apa aku wat...tp sejak2 dah besar sket nie advanture sket nak tol aku masak lai...so aku bglah dia masukkan apa2 dlm kuali atau periuk...tp bknlah part goreng2 part rebus2 jer...lepas tu baling dari jauh hehe...

so bila dah settle semua baru aku naik atas....bila laki aku blk baru turun blk tuk mkn...hehe klu cam skrg laki aku takder mmg aku turun bwh tu kejap2 jer...amik mknan mkn kat atas...huhu bkn nak kata takut tp leceh sbb nak kena berangkut eman turun naik plak...klu turun kejap2 stkt nak masak air ker, nak basuh pinggan ker, dia oke lai kat atas...cuma nak kena komunikasi jer nak bgtau yg kita ada kat bwh...takderlah dia cuak plka sorg2 kat ats..so far dia tak pernah wat perangai lai lah...

nak kata takut tu takderlah sgt...sbb kdg2 terfikirlah jugak yg bkn2 tp aku buat2 beranilah sbb klu takut2 mmg smpi bila ponx takut semanjang...dah ler rumah aku nie tingkap byk...sliding door ada dua cer ko bygkan ketakutan bg org yg takut...aku rasa jln tengok lantai jer kot hehe...bila dah biasakna diri tak takut lama2 mmg tak takut dah...siap bila nmpk cam pelik2 sket kat tingkap aku bley pi jengah lai...klu awal2 lai lah...klu dah tengah2 mlm takderalh aku jengah...huhu tp alhamdulilah stkt nie semua oke jer...

bila dah settel semua tu mmg aku lepak atas jerlah...sbb tv kat atas so senanglah..bila eman dah depan tv mcm2 lah dia bley buat...and aku ponx senang jerlah bley pi mandi, solat, iron bju ngan aman....cuma nak kena perati2 jugaklah kot2 dia wat menda2 pelik2 sket...

lepas tu time pagi nak gi keja ponx senang...sbb eman masih tido lai...so aku turun bwh panas enjin kereta, buang sampah tutup lampu dapur, bwk turun eman masuk keta, tutup lampu kunci umah and baru aku bukak pintu gate...selalu time aku gi keja samada jiran depan atau jiran tepi ponx sekali kuar rumah nak g keja so selamat lah sket nak tutup pintu gate...almaklum blm ada lai gate auto huhu...klu tak aku kuar2 keta aku perati dulu sekeliling and cepat2 kunci gate masuk kereta terus lock pintu...

klu blk rumah ponx sama gak...masuk2 kunci dulu pintu gate barulah aku bukak pintu rumah, kuarkan eman ngan kuarkan brg2 semua...

tu jerlah cara aku handle diri ngan rumah ngan eman...hehe itu bru anak sorg lah klu anak dua tak tau lai camner..klu cam hang bley kot praktis cam tu gak...cuma adam tu ang kenalah buh dalam baby coat ker supaya adib tak kaco...klu bdk2 nie bg jer menda2 yg meralitkan derang takderlah dia kaco kita ponx...

oke dah tu jer...pjgkan citer aku...sbb tu aku malas nak tulis dlm komen...ini kira pengalamn aku and cara aku lah...cara org lain, lain plak terpulang pada masing2....

~~end~~

4 comments:

With Julia said...

wahhh dasat2 kak mimie handle umah sorang2...salute! ;)

cik_ah82 said...

walawey, toche2..siap wat entry lg tuk aku..hehe..
oo, aku tv kt bwah..n kalau aku dok dapo, mmg nampak living hall la.so aku mmg letak je budak2 tu kt situ.nk dok atas pun xde ape, wat nk tido n salin baju je.tu yg aku malas, sbb kang nek turun sbb baju je.huhu..sudahnya bila aku lipat kain, malas nk bwk nek atas, aku susunkan je kt bwh.laki aku kata semak.mmg pun.huhu..
mcm aku dok kuarters mmg xde gate, jd start keta terus blah je.heheh..kalau mcm safety gate tu ko letak kat atas or bawah ek?

mieoney said...

sbb aku byk dok atas so aku letak kat atas...
so far eman dia tak berani lai nak pjt or turun tangga tu sdri...sbb tu kat bwh aku tak buh safety gate...bkn safety gate ponx tp baby coat yg kayu tu dah bukak so aku just sandarkan dia kat tangga...sbb rumah aku nie susah nak letak safety gate yg ada jual kat kedai sbb tangga aku takder pemegang...so klu nak psg kena tempah...

cik_ah82 said...

o gitu..aku dh xlarat nk larang si adib tu..suka hati dia naik turun tangga tu..boleh pulak xpenat tu..haish..btw weh, thanks a lot!

 
Design with love by Jiji for Zamimie