Tuesday, June 21, 2011

Father Day dan Makan-makan...

lepas dh ponx hari bapa...seumur hidup mmg saya tak pernah sambut...saya cuma wish besday jer kat ayah saya klu tiba hari lahirnya...rasa cam pelik plak bila tetiba col abah ckp; "abh selamat hari abah"...yerlah dh tak pernah nak sambt tetiba wish plak mestilah org tua tu terkebil2....tp bila kita tak sambut tak semestinya kita tak hargai atau sayang dgn bapa kita kan...kasih sayang tak perlu diungkap, cukuplah dengan perbuatan dan doa dr jauh...saya selalu doakan supaya kedua ibu bapa saya dipanjangkan umur, dipeliharakan kesihatan serta diampunkan segala dosa mereka dan tempatkan mereka dikalangan org beriman...kdg2 bila dh terlalu khusyuk berdoa saya lupa doa utk diri sdri...yerlahkan apa2 ponx ibu bapa lah yg plg utama...

oke masa ahad lepas bkn lah saya nak ckp pi celebrate ke apa cuma secara kebetulan hari tu lah tetiba mydear nak mkn best...huhu dia request nak mkn ayam nandos katanye...bkn ayam nandos act tp ayam panggang jer...tp rasa tak sama ponx mcm ayam nandos tu sbb saya campak2 jer segala jenis spices and sos yg ada kat umah tu...


.:: side dish ~ lasagna, potato with olive oil and chicken dressing ::.

.:: see the penyebuk...sebuk saya nak tangkap gbr dia ponx sebuk nak cucuk ayam tu huhu ::.


.:: grilled chicken with potato and tomato ::.

resepi takderlah sbb saya just tumbuk bwg putih and halia, lepas tu campur ngan sos bbq, brown sauce, chili powder, black pepper dengan olive oil...pastu perap campur dgn satu cwn air...perap lah 3 - 4 jam...lagi lama lagi sedap..bila time nak bakar tu saute (grg dlm minyak yg sedikit) dulu dlm olive oil boleh, dlm butter boleh dalam minyak sawit ponx boleh...nak bg juicy2 tu tak kuar dr ayam and nak bg ayam tu garing sket kat luar....dlm 5 minit lebay kurang bakar lah dlam oven suhu 200 drjh lebay kurang 20-25 minit jer...

lepas tu utk side dish tu saya just rebus jer kentang tu bila dh empuk angkat and gaul ngan olive oil, garam serta black pepper...utk sos plak lepas kita saute ayam tu tadi jgn buang minyak tu...campurkan dgn bahan2 yg kita perap ayam tu..sbb tu saya perap ngan secawan air nak bg ada kuah dia...bg mendidih kuah tu klu nak pekat tmbh tepung jagung...saya campur fresh milk...lepas tu rasalah klu ada yg kurang tambah... lasagna jgn tanya saya beli yg frozen jer...lalala

oke dah tu jer...mknan kitaorg dinner mlm tu...dgn desert red velvet cake dan juga boh ice lemon tea...nyum...kenyang dan puas hati... :)



~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie