Monday, June 20, 2011

Red Velvet Cake @ Mieoney Kitchen's...




presenting my red velvet cake...excuse the massiveness sbbnye tak dan nak tgu sejuk dh potong dptlah kan kek tu terabur2 sket...yerlah dh tak sabar nak mkn punye psl kan tu psl ler tak menyempat nak tgu sejuk...itu belum lai kena korek ngan eman...yerlah elok saya nak sejukkan kek tu kat atas meja terkedek2 dtg pnjt kerusi smbil pegang scope tak dan nak larang dia nak scope dh kek tu...tersopak sket dh RVC saya...tp takper ley tacap sket...huhu



ini rupa keratan rentasnye...tak sekatakan...huhu tak pandai lai nak bajet satu loyang tu nak isi berapa byk...takper buat 1st time mmg tak berapa nak elok...tp rasa dia mmg elok lah kan...huhu bley lawan RVC kat TGIF ari tu kot...huhu itu kena tanya mydear lah tp dia ckp sedap...tak manis sgt mcm kat delicious tu manis melekat kat gigi...so meh nak share kn resepi red velvet cake...

Red Velvet Cake
Bahan-bahan:
2 1/2 cup tepung kek
2 cup gula castor
125g butter
1 cup buttermilk
2 biji telur
2 tbsp serbuk coco
1tbsp pewarna merah
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat


Cara-cara:

  1. pukul butter dan gula hingga kembang. kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.
  2. bila dh kembang masukkan serbuk koko dan pewarna merah. kacau sebati.
  3. lepas tu masukkan tepung yg dh diayak bersama baking powder berselang seli dgn buttermilk. kacau sebati.
  4. last sekali masukkan soda bikarbonat. pastu dibakar dlm oven bersuhu 175 - 200 (ikut oven masing2) selama 20 - 30 minit.
  5. sejukkan sebelum di letakkan cream cheese

.:: sblm masuk dlm oven cam nie ler kaler dia ::.

Cream Cheese Frosting
bahan-bahan
125 grm cream cheese
70 grm butter
1 cup gula icing

cara-cara
  1. pukul cream cheese ngan butter smpi kembang and masukkan icing sugar sedikit demi sedikit...kacau sebati sehingga gebu.
  2. dh siap bley dh sapu kat cake...huhu


owh btw kamis nie nak kena buat sebijik sbb ada org nak order...huhu wpun masih amatur lai saya nak sahut cabaran nie.. pening nak letak harga berapa...sbb kos bahan agak mahal jugak lah....selalu org jual brp gaknye sebijik RVC nie ek?...takperlah klu tak berapa nak menjadi letak jerlah harga bahan jer...huhu

~~end~~

4 comments:

With Julia said...

Kak mimie...
Tq so much kasi kami semua rasa a wonderfull cake velvet! really yummy and our boss pun puji tau kek yg akak buat tuh...huh x jemu rasanya nak rasa lagi...ehehhe...tq kongsi resepi kek...nak buat lah masa raya nanti...ahhahahha..kalo jd juju bawa pi ofis kalu x jd juju mkn sendiri ehehhe (malu) kih4x...tq so much sis! emuahhhh

kak suzi said...

mie...sedapnya...lama dah nak makan..nak buat sendiri umah xde over (bagus tak alasan) nanti boleh la order eh...chaiyok..chaiyok...

mieoney said...

jue ~ sama2 trylah buat klu tak jd order jer ngan akak...huhu

kak suzi ~ insyallah klu saya confident nnti saya buka tuk jualan ek...skrg nie tgh try and error lai...

chichi said...

tahniah..menjadi kek tu..saya pon nak cuba..hehehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie