Wednesday, June 29, 2011

Assistant Chef...

skrg nie saya plg bercinta nak memasak klu tinggal berdua jer ngan eman...sebab dia nie suka sangat mengekor saya sampai ke dapur...lepas tu dh ler mengekor suka plak dok bwh kaki cam nak bergayut kat kaki...saya risau sbb tgh2 masak nnti kot2 terpercik ke minyak kena dia...lepas tu plak bkn stkt dia nak bergayut kat kaki dia siap nangis sekali nak suh dukung...nak tak nak saya kenalah dukung...sbbnye dia nak tgk apa yg saya buat kat atas dapur tu...

klu duk atas baby chair tu dia tak nmpk sgt sbb terlindung dgn badan saya and saya tak ley letak dia dekat2 sbb takut dia capai apa2 atas kabinet...bglah mcm2 menda nak bg dia leka...tp takder maknanye 5 minit jer leka, 5 minit lepas tu dia start lah baling2 barang tu kebawah...saya kutip bg blk, dia buang blk...lepas 3-4 minit kejadian begitu dia nangis blk...tu yg jadi malas tu...


junior [kucing] ponx tak nak main ngan dia sbb dia main kasar...yerlah bdk kan manalah tau berlemah lembut...klu dia tau berlemah lembut takderlah dia baling kaki saya ngan tin sadin hari tu...menangis kejap saya...rasa cam putus plak urat kaki ku huhu...yerlah tin sadin tu lom bukak ponx lai...bdk plak mana bley control balingan dia kan so lu fikirlah sdri...rasa cam kena karen voltan tertinggi lah... :(  nak marah ponx dia bkn paham tp mydear marah lah jugak kat dia...cebik2 sket dtg kat saya senyum2...pujuklah tukan...

so skrg saya dh jmpa dah cara yg nak bg dia leka smntra saya masak...yerlah klu nak tgu mydear blk kang pukul brp plak saya nak mkn mlm..dah ler saya smpi umah kul 7 lebay...caranye adalah dgn ipad...kompom dia akan leka dgn syarat dia tak putus asa...sbbnye kdg2 buka youtube tukan lmbt sket loading...so dia nie tak sabar menunggu..kang berguling2 plak atas lantai tu...bila dh bosan dia bukaklah puzzle ke or apa2 yg boley dia main...dia dh pndi unlock and touch sdri pilih apa yg dia nak...tp satu jer kesabaran dia kurang sket...cth mcm puzzle kan setakat touch dan drag jer cuma dia kan takley rasa cam nak pegang tu sbb klu puzzle yg sbnr kan sng nak cantumkn yg ni kena kesabaran sket so dia cam ngamuk2...dh kan kena pujuk and pegang tangan dia, kira cam guide lah...pujuk tu mcm ckp eman kenalah sabar, wat slow [mcm lah dia phm huhu]...





dapur saya sempit sket lepas tu gelap sket sbb guna lampu hood jer...lampu dah rosak tak betul2kan ponx lai so gbr tak terang sgt...tp saya terang hati jer masak kat dapur tu... =P siap bley msk red velvet lai tau...huhu bila dia dh leka ngan ipad nie dia takderlah kacau saya cuma bila saya ke peti ais dia ponx nak ikut...seret jerlah ipad tu ke peti ais...pdhal saya nak amik brg jer...takperlah janji dia bahagia....tp part kelakar dia plg takut klu bunyi menumis and menggoreng bila part yg minyak dh panas kita maskkan ayam ke bwg kan dia bunyi cam kuat sket terus campak ipad lari pegang kaki saya buat muka cuak...mmg tiap kali dia wat cam tu tiap kali tulh saya gelakkan dia...funny oke bila tgk reaksi muka...huhu terkejut lah kan...  

harap2 takderlah dia bosan sbb stress saya klu nak masak org merengek2 kat kaki nie..dulu2 masa blm lekakan dia ngan ipad klu dia rengek2 kat kaki saya...saya tutup semua, pintu dapur terus naik atas...tak yah masak puas hati...huhu 

~~end~~

1 comments:

With Julia said...

eehhehe comel yer tgk telatah bb eman ehhehe klakar rasa dia cuak time akak nak menumis kih2x...mcm2 tp budak2 sekarang mmg cepat belajar erk..eman guna ipad pun dah terer...baru je setahun...fuh dasat2...:)

 
Design with love by Jiji for Zamimie