Thursday, June 16, 2011

Gastrik, Rejab dan Ramadhan....

skrg nie dh masuk bln rejab dh kan...semua org skrg sebuk ganti pose and puasa sunat...saya ingat mmg nak puasa sunat lah kan sbb pose ganti dh buat masa bln syawal lai ari tu so dapatlah sekali sunat puasa 6 kan...mmg awal2 lai niat tu dh ada tapi.....apa kan daya dh 1 bln lebay dh saya asik kena gastrik...lama dh tak kena gastrik nie tup2 skrg sebuk plak kena...mkn saya cam biasa jer sbb berat ponx dh naikkan so nmpk lah kan mkn ke tak saya nie...

rasa bln lepas yg 1st day yg saya kena tu siap demam lai...bila umur dh meningkat nie mmg antibodi dh tak kuat lah gaknye...perut ponx dh kurang sket nak proses mknan berminyak and pedas2 nie sbb tulah gaknye bley kena gastrik...itu blm campur dgn stress and tension yg melampau...so dlm sbln lebay dh saya on and off kena gastrik...mkn byk2 sgt ponx x bley...punah lah harapan nak berdiet and kurus....bju ponx byk yg dh ketat... :( takperlah apa2 ponx kesihatan yg penting sbb nak pki lama kan...

bila gi klinik doc bagi 3 jenis ubat jer ubat kapur, ubat angin and ubat gastrik....sbb mula2 tu mkn gaviscon tp cam tak berkesan sgt...tu yg doc ckp kena mkn ngan satu jenis lai ubat bersama2...tgk kat luar tu dia tulis ubat angin...ubat gastrik mkn sekali jer bila perlu...alhamdulilah skrg dh kurang sket kena tp tulah nak kena sentiasa standby ubat dlm beg jer sbb dtg tak dijangka...bila dh kena tu mmg tak ley ckp arrr muka ponx pucat jer tak larat plak...perut plak mmg rasa memulas2 bg dipulas jer...

cuma doa saya agar dipermudahkan jer puasa wajib saya bln ramadhan nie..tak dpt nak wat yg sunat takperlah tp harap2 saya bley laksanakan yg wajib...masa pergnant dulu ponx oke jer puasa larat jer puasa sbln penuh so harap2 perut nie berkerjasama lah ngan saya yer...huhu so skrg nak kena latih perut ngan mknan yg tak berminyak and yg tak pedas...wpun tekak kurang sket nak terima klu tak pedas...tp takperlah ayat standard demi kesihatan akan ku gagahkan jua tekak...

ingat nnti klu sentiasa on and off gastrik nie nak ke pakar lah utk cek...takutlah klu kena ulser dlm usus kan...nauzubillah lah kan...tp apa2 ponx kita kena lah tengok klu tak, tak tau ponx....

oke kat sini saya nak share skit simptom gastrik sbb kadang2 kita tak perasan perut kita nie angin ker, gastrik ke, pedih hulu hati ker kan...

Simptom gastrik
  • Kesakitan semakin berkurangan atau bertambah apabila makan.
  • Pedih pada ulu hati atau bahagian atas perut. 
  • Terasa loya.
  • Berat badan turun.
  • Terasa pedih, sakit seperti sengal atau lapar yang teruk pada perut antara satu hingga tiga jam selepas makan atau tengah malam.
  • Najis kehitaman atau berdarah (menunjukkan ulser sudah berdarah).
  • Kerap sendawa..

tp kadang2 byk gak penyakit perut nie disebabkan menda2 lain...so kalau tak bley nak bezakan eloklah pi cek doc...lepas tu citer detail kat doc tu sakit cam ner...mcm saya citer semua kat doc so sng sket dia diagnose sbb takut tersalah diagnose kang salah plak bg ubat..

Pedih ulu hati - Masalah pedih ulu hati disebabkan beberapa faktor sama ada daripada ulser gastrik (perut) atau ulser duodenum yang boleh dikategorikan kepada jenis peptik. Ulser duodenum yang boleh dikategorikan kepada jenis ulser peptik. Selain itu, refluks esofigitis atau keadaan apabila pesakit terasa asid naik ke belakang mulut (kepanasan) juga membuatkan seseorang terasa loya, payau, sesak nafas dan batuk.

Batu dalam pundi hempedu - Boleh menyebabkan seseorang pedih padabahagian ulu hati. Punca hanya boleh diperoleh menerusi ujian ultra bunyi (Ultrasound) di perut, endoskopi, ujian darah dan pernafasan. Sakit semakin teruk apabila mengambil makanan berlemak kerana ia menyebabkan hempedu mengecut seterusnya menjadi kejang. Hampir 30 peratus menghidap batu hempedu tidak berasa sakit. 

Radang pankreas - Kesakitan pada bahagian ini boleh dianggap serius kerana ia memberi makna pankreas sudah rosak berikutan keracunan. Terlalu banyak alkohol antara punca yang membuatkan bahagian ini tersumbat atau rosak. 

Ulser perut - Terdapat tanda kemerah-merahan atau luka pada dindingmukoza. Jika dibiarkan tanpa rawatan segera, luka sedia ada menjadi bertambah teruk. Gejala ini juga boleh berlaku di bahagian usus kecil. 


detail bley baca kat uwasionline or google jer byk maklumat yg kita jumpa nnti...

~~amin~~

1 comments:

armouris said...

lagi info tentang gastrik di SIHAT SELALU - Tanda dan Rawatan Gastrik

 
Design with love by Jiji for Zamimie