Wednesday, March 30, 2011

Bento, Bento, Bento

hari nie update lambat sket sbb pagi tadi tak sihat sgt demam batuk...so ptg nie dh oke dh...hehe so hari nie nak citer psl bento atau bekal...sblm nie saya mmg tak bwk ponx bekal pi opis tp sejak eman dh mkn nie mmg hari2 lah saya bwk....yerlah dh alang msk tuk dia so boleh saya ponx tapau sekali...sbbnye tak berbaloi plak nak msk utk sorg mkn sbb mcm sket jer...itu sbb saya msk nasi ponx tak guna rice cooker dh...pki dapur gas jer...klu pki rice cooker kerak ngan nasi sama byk jer sbb rice cooker saya besar...nak beli rice cooker kecik cam alang2 jer msk pki dapur gas lai sng nak control...so far mmg takder kerak lah klu msk nasi guba dapur..sblm2 nie klu saya tak tapau sekali bekal mmg akan ada lebay sket lah mknan...samada akan dibuang or disimpan lepas tu kering jer dlm peti ais tu....


so skrg nie klu masak saya akan msk tuk dua org punye mkn...eman ponx bkn mkn byk sgt so mmg ngam2 lah kitaorg nak tapau...biasa apa yg saya msk tuk eman tu saya bwk tuk saya...tp klu saya msk sup ikan ker tuk eman saya grg lah nugget ker drummet ke utk saya... =P huhu ikan grg saya mkn tp ikan sup saya tak mkn...haha

bekas nie saya letak mknan eman klu byk menda nak bwk...bekas nie mysis yg bagi...sng jugak susun jer brg dlm tu...tp leceh nak bwk sbb dia gabak sket...huhu klu mknan tak byk saya bg eman bwk dlm lunch bag yg biasa jer...lupa plak nak snap beg tu...

ini bekalan eman hari isnin...ada nasi ayam, dlm thermos ada sup, roti wholemeal dlm plastik and 2 bekas biskut...sajer jer mknan dia byk2 sbb takut dia kecek mknan org...huhu


yg nie bekal semalam dlm thermos tu ada nasi goreng (kes mls nak fikir nak msk apa huhu), dlm tupperwar biru ada roti celup telur, dua bekas biskut, satu paket biskut oat krunch (feveret eman perisa coklat) n roti wholemeal kosong kot2 dia nak mkn time ptg...

hari nie saya lupa  nak snpa lunch bag dia sbb pegi keja dh lmbt sket...saya bekalkan dia dgn roti dan jem, bubur ayam, biskut oat krunch and satu lai biskut bekas ijau tu...ari nie bwk beg kecik jer sbb mknan tak byk...

<>mknan saya selalunye saya bwk dlm bekas yg nie...beli bju poney lebay RM150 dpt...kwn2 kat opis selalu ejek sbb dia ckp saya bwk bekal eman...huhu bekas nie takderlah besar sgt saya suka sbb kita letak mknan tak byk so takderlah mkn byk2...selalu klu bekas besar mesti letak mknan byk2...haha


saya selalu bwk mknan dlm paper bag jer...ingat nak cari jugaklah bag senang sket nak bwk takderlah koyak2 paper bag nnti...huhu sama jer mcm mknan eman ada tmbhan megi sbb takut lapar sbb kdg2 saya blk kul 7.30...lai ponx megi ruski tu beli masa beli roti kat 7-e....sbb kat situkan ada jual yg loose punye so beli lah dh lama tak mkn punye psl beli satu jer...tp smpi skrg tak mkn2 lai...huhu

yg nie atr bekal yg saya bwk minggu lepas...

 nasi ayam

nasi nugget ngn sayur...nugget tu letak sos nandos...mmg best mkn pedas msm...bwk nugget kes buat eman sup ikan... =P

nasi, sayur buncis ngan terlur kicap...

ada lai tp lupa nak snap...kdg2 saya mskkan eman ikan bakar, ikan grg, sup ayam, sup sayur....nnti next time saya buat minggu seminggu eman and share kat sini ek....

~~end~~

5 comments:

kak suzi said...

oh mie buat macam tu eh...akak cume bekalkan lauk jer...biasa pengasuh kata bagi anak akak makan 3 kali.
biskut2 plak akak beli kat pasar malam yg 3peket rm5 so letak umah pengasuh terus.nak jugak bagi anak akak bekal roti tapi takut nak bg 2keping kang pengasuh kata aper...ha2..sebab dia jaga anak akak je yg besar..sorg lagi masih bwh setahun maka kalau pengasuh beli roti anak akak tumpang makan...

mieoney said...

kat umah pengasuh eman nie ada 4 org yg sebaya dia...satu lagi baby...saya penah tanya pengasuh derang mak2 atr mknan ke..tu yg saya ponx atr mknan cam tu...sbb bdk2 tu kat sana mak derang atr mknan cam tu, so tktlah sat lai eman ngendeng2 kat mknan derang...tu yg saya letak sdri2...klu nak bg ponx saya tak kisah...bdk mkn byk mana sgt kan...

kak suzi said...

oh mcm tu..akak sebab ank akak sorg je tu yg nak bg roti dlm kuantiti 2keping kang takut kata kedekut...tp bg sebuku macam tak fair nanti kat umah plak takde...hahahaha

cik_ah82 said...

kagumnya aku weh..ang masak pagi2 ke, wat malam?rajinnya..aku masa adib bwhs etahun bawak la bekal, dia dh makan macam2 aku dh xbuat..
kalo bawak, adib mkn sikit je sebab dia nk makan yg sama ngan kawan2..dorang bg makan 3 kali..aku tgk menu hr2 bertukar, so xpela.tp bestnya tgk bento ang..:)

mieoney said...

selalu aku msk nasi sblm tido..klu lauk ponx sama gak...pagi panskan nasi, pnskan lauk, grg ikan kah, grg sayur...

mula2 aku fikir cam ang gak...tp tulah cam tak smpi hati plak klu tak atr bekal sbb aku kesian klu nak suh bbysitter tu mskkan utk eman...tp sok2 klu dia dh dua thn gigi dh byk aku suh lah dia bg mkn...huhu

klu kat umah tu ponx sama gak dia bg bekal aku tu 3 kali mkn...tp aku tetap gak bg mknan lain cam roti ker biskut ker..ikutlah dia nak bg camner janji eman kenyang... =)

 
Design with love by Jiji for Zamimie