Thursday, March 3, 2011

Pray, Pray, Pray

rasanye semua org yg ada anak kecik mmg alami menda yg sama....time nak smyg time tulah sikecik tu sebuk sekali...mcm saya baca dlm blog cik_ah ngan fiza....eman nie ponx sama jer perangainye time kita nak smyg time tu ler dia terkedek dtg kat kita....kdg dia cam dh tau dh klu saya amik air smyg and menuju bilik smyg dia akan terkedek2 dulu masuk bilik tu and bukak sejadah...lepas dh bukak dia plak landing kt situ tongeng2....kdg2 dia baring golek2...klu depan tv tak nak plak dia golek2 cam tu....

masa mula2 dulu time nak solat saya takderlah nak tutup pintu ke apa sbb biarkan jer sbb nak ajar and bg tgk lah kita solatkan...secara tak langsung dia akan belajar lah sket2 dr situ...lepas ada satu hari tu saya tgh solat and tetiba dia tonggeng dekat sejadah tu terus saya bantai gelak2...terus terbatal solat saya...haha lepas dr tu saya terus tutup pintu klu nak solat...itu time mydear ada boley lah...

tp klu time tu saya kat umah berdua jer ngan dia takkan lah saya nak kunci pintu bg duduk dia duk kat luar...saya mandi tak smpi 3 minit ponx dia bantai nangis cam saya plak yg mendera dia...so terpaksalah redha dan bersabar byk2 time tu...huhu

macam2 cara dh saya buat nak bg dia tak ganggu saya solat...antaranye letak halangan supaya dia tak ley lalu dekat saya...dulu boley lah tp skrg dh bijak dh pandai melangkah, dh pandai panjat, dh pandai tolak barang...so tak berjaya...lepas tu saya bg mainan or apa2 jer yg boley attract dia ke arah itu...tp kejap jer tak dan nak masuk rakaat kedua dia dh borink dh...so tak berjaya juga...lepas tu saya bentangkan sejadah lai satu tepi saya...masa tu saya bentang sejadah yg kecik tu konon mmg utk dia smbil ckp; "sejadah nie eman punye, yg besar mama punye"...tak der maknanye habis dia kitai2 and libas2 sejadah tu...so tak berjaya juga ler nampaknye...pas tu saya bentang lai sejadah yg sama besar ngan sejadah saya...tp kejap jer lepas tu dia dtg blk kat sejadah saya....tak berjaya...

last2 sekarang nie saya biar jer...saya ponx kena sabar lah byk2 time solat tu...tgu biar dia gerak sdri, tak ponx gerak lah sket kan sbb kitakan boley gerak sket dlm solatkan, rasa semua ponx tau kot [klu saya salah tol betulakn yer]....










mcm nielah selalunye aksi2 dia bila time saya solat yg nie saya amik masa tu saya blm solat lai lah kan...huhu lepas tu bi;a dia dh tak guling2 dekat sejadah tu takperlah ini time dia nak sengayut dekat telekung tu lai saya tak tahan...tercabut lah telekung mama eman oii...bila dh time tahyat akhir tukan kita dok lama sket dia dtg dkt saya picit idung lah, nak dok atas riba lah...yg lagi best dia nak korek telekung kat muka tu yg bhgn ropol2 kat muka tu...klu nasib baik ingat sblm solat tu pki ler anak tudung klu time lupa nak pki bila dh selak tentulah nmpk rambut kan, kan, kan...kan batal solat klu cam tu...dugaan tul lah bila nak solat...huhu 

~~end~~

3 comments:

kak suzi said...

hahaha...anak akak pun sama je perangai.time tgh amik air sembahyang dia tunggu depan pintu toilet.then masuk bilik dia yg bagi sejadah.tengah sembahyang dia lalu depan then terus main kat belakang akak coz ctu ada meja kecik.skrg bentangkan dia kain konon sejadah utk dia so dia senyum n dok ctu..

purple_lav said...

sama laa...dah bagi sejadah kecik pun tak mo, nk sejadah kita jugak.ada satu hari tu, dh tahiyat akhir dah ni, tetiba duk main cak cak depan muka, aduyai....terpaksalah solat lagi sekali sbb dh tergelak besar punyaaaa

mieoney said...

kak suzi : sib lah qiha mkn saman gak...nie eman tak mkn saman dh tu yg susah tu...huhu

fiza : mana lah tak gelak lawak lah kan...hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie