Friday, March 11, 2011

Tergamak tak korang?

mlm tdi kami tido berdua jer sbb mydear pi outstation kat penang..so saya cam bialah bila mydear takder akan cpt abiskan keja yg perlu and terus masuk bilik tido and kunci pintu bilik...lampu mmg bukak merata2 lah...lampu porch, lampu yard, lampu kat living hall, lampu bilik air bwh, lampu tangga...yg tak bukak lmpu dlm bilik tido kitaorg jer...huhu kang susah plak nak tido terang2...

masa saya masuk bilik tu dh kul 11 lebay dh, eman kul 9 dia dh tido...so saya blm ngantuk lai terus surf internet baca blog org tgk youtube...dh dekat 12 lebay saya tak rasa ngantuk ponx lai, saya tgk eman tido nyenyak jer tetiba saya bau muntah plak...lepas tu dgr eman terbatuk2...sekali eman muntah lah plak terus saya dukung dia sbb takut masuk idung...dia dh nangis2 dh...lepas tu muntah lai terus saya bwk msk bilik air...bukak bju n seluar dia tinggal pampers jer...lepas tu asik uwek uwek tp dia tak nak kuarkan...saya ponx dh lencun kena muntah...saya dudukn eman dlm bilik air smbil saya tukar bju...melalak2 mamat tu...adoyai mana nak bersihkan katil, mana nak bersihkan eman, mana nak bersihkan diri sdri...mcm lipas kudung saya...dh ler eman melalak tak hingat punye, rasa org sblh ponx bley dgr dia nangis...

pujuk punya pujuk dia oke, saya baringkan kat tilam bwh smbil sapu minyak kat perut and dada dia...pas tu tetido2 mamat tu...dia cam ngantuk lah sbb asik terlelap pastu bgn....bila dh baring tu dia tgk jer  saya wat keja, ke bwh ke, ke atas ke, ke luar ke dia tak nangis dh...lega sng saya nak wat keja,...bersihkan cadar, pkikan dia seluar sapu bedak sbb masam bau muntah....huhu pastu dia uwek2 lai nak muntah, nasib saya sempat angkat masuk bilik air tp tak muntah byk sgt sket2 jer...saya  bajet perut dia masuk angin sbb dia asik terkentut2 jer...saya bglah gripe water and sapu minyak yuyi kat dada, perut, tapak kaki and betis dia kot2 boley lega....

pastu dia tertido and saya ponx bru nak lelapkan mata dia muntah lai...kli nie kuar air jer...3-4 kali gak dia muntah smpi saya tak larat nak angakt terus saya tadah jer muntah dia pki towel atas katil...dia ponx muntah kuar air jer dh takder bau muntah...tp kesian sbb bila dia nak termuntah saya usap2 blkg dia, dia mcm tertido...ngantuk sgt2 lah agaknye...last2 dekat kul 3 bru dia oke tido...pastu kul 5 dia bgn plak nangis mgkn sbb lapar nak susu sbb spjg mlm mmg tak menyusu langsung...tekak tak sedap lah kan sbb dh muntah....saya ponx tido2 ayam smpi kebas2 kaki sbb posisi tido tak betul...sedar2 dh terang...dh kul 7 lebay...sedar ponx sbb eman terbgn, saya fikir dia nak susu kot...terus buat kan dia susu, sekali rupanye mamat tu berak plak..

terus saya cuci and mandikan terus...smbil pkikan bju saya terus msg gee and sesorg...bley tak org tu reply "k, jgn sebab lain dh ler" maksud dia saya menipulah...owh menyirap darah saya waktu tu terus saya reply "betulah takkan saya nak tipu guna anak"....geram tul saya takderlah saya sanggup menipu nak guna anak saya sakit plak...consider lah sket org mengadu anak sakit pas tu ckp kita menipu plak...ada ke org tergamak ckp anak sakit tp sbnrnye anak dia tak sakit...sanggup ke dia terima satu hari nnti tetiba anak dia sakit betul2....org lelaki nie mmg takder perasaan agaknye...ckp ikut sedap mulut jer...saya rasa pahaman saya tu betul sbb lepas saya reply msg tu dia tak reply blk ponx...so maknanya dia tak menafikan maksud msg dia tulah....

.:: masa nie saya bru je letak dia dh terlelap2...bju tak pki lai, pki pampers jer time nie ::.

.:: merengek2 ::.

.:: sakit kepala gaknye kan klu cam nie ::.

.:: tertido dh dia tak smpt saya nak pkikan bju ::.


nasiblah saya tgk eman oke pagi nie, cuma dia tak bley ditinggalkan sorg, wpun saya nak pi gosok gigi dlm bilik air...menangis mcm takut ponx ada...htr dia kat umah babysitter tgk dia cam oke sbb ada dgr suara kawan2 dia...siap babai saya kat pintu lai...lepas tu bbysitter pimpin dia masuk ponx dia oke jer...harap2 eman oke yer syg....spjg jln nak pi keja tu smbil drive tu saya tak bley nak control marah saya...asik terfikir jer...smpi rasa sgt lapar dn beli sausage mc'muffin....nasiblah dia tu my superior so terpaksalah saya bersabar....dugaan utk saya di hari jumaat nie...so soalan saya tergamak tak korg nak menipu anak sakit?

p/s: sorilah kena baca entry marah2 plak pagi2 nie...mood keja saya ---> ke laut...baba cepatlah blk, mama nak lepaskan perasaan kat baba nie... =(

~~end~~

7 comments:

kak suzi said...

spai ati no depa kata macam tu...dia ingat suke2 ker kite nk cuti..anak tu sakit so terpaksala diutamakan sbb bukan dia reti jaga diri sendiri bila sakit.cian mie pagi2 org tuduh menipu..

mieoney said...

tulah kak mmg menyirap drh saya pgi tadi...nak kata saya ada rekod buruk menipu rasa saya tak pernah menipu...klu cuti tu bg sebab yg mmg sebab sebenar takder ponx menipu...

cik_ah82 said...

aku ni sejak2 adib semput ni kan, selalu sangat amek time slip, banyak nau appoinment..kadang2 terpaksa berlari ke taska kalo ada call..bila selalu sangat tu, terperasan jugak ada mata2 menjeling macam xpuas ati jek..mcm 'eh betul ke anak dia kerap je sakit'..
nak buat camana kan kalo dh anak sakit..bengong punya org.

mieoney said...

itulahkan...kepada org2 tu cuba anak dia plak yg sakit pastu org plak berpandangan mcm tu kat dia...tak ke sakit hati...terukkan smpi aku fikir lepas nie aku nak amik gbr time sakit buh tarikh siap2...

eh cik_ah adib semput ke?

Daisy Biru said...

hum... guess mcm tahu siapa. kadang2 orang lain cakap macam tu sebab dia pun pernah (atau selalu??) buat macam tu ...

With Julia said...

kesian dgr cerita kak mimie....x patotlah org buruk sangka ttg perkara yg kita inform itu betul....moga2 org berkenaan akan insaf dan diberikan hidayah oleh Allah swt...ju doakan di makkah sekarang supaya anak akak sihat sedia kala...amin :)

mieoney said...

daisy biru aka lia...hehe husband akak ponx ckp menda yg sama mcm awak tau...

jue : itulah yg akak kesalakan...thanks jue dikejauhan sana smpt lai baca blog akak yer...hehe and take care... :)

 
Design with love by Jiji for Zamimie