Wednesday, March 9, 2011

Ben, Lulu, Koko dan Tiggy...

jgn pelik sbb itu adalah senarai nama anak angkat kitaorg aka kucin....hehe bykkan 4 ekor dh anak angkat kami tp yg ada kat umah 2 jer koko dan tiggy jer yg tinggal...yg lain akan diceritakan apa yg terjadi...tp sblm tu nak citer psl sejarahnye....

awal2 dulu kitaorg amik ben saya ada wat entry psl new family member...silalah baca klu belum baca...masa amik ben nie dia kurus jer, mulut bising plak tu...so kami mmg jaga betul and dia sangat manja dn jinak...yerlah suka meleser2 kat kaki...tp kitaorg mmg letak dia kat dapur jer...mmg tak sesekali dia masuk rumah...plg jauh ponx area wet kitchen tak smpi dinning hall atau living hall....lepas tu bg dia mkn mknan kucing jenama blackwood and setiap ptg lepas blk keja saya akn bg wet food...so mmg gemuklah kan...

.:: Ben ::.

so ada satu hari tu kitaorg gi psr mlm masa nak blk jln ke kereta tgk ada 4 ekor anak kucing blkg kedai...tgh dok diam2 jer...mak dia ponx ada jugak masa tu..tp sbb tgk anak beranak dia byk so kitaorg amik lah satu bwk blk...kecik jer lai kucing tu dlm 1 bln lebay klu tak silap sayalah...saya bg nama lulu kucing nie...bulu dia cantik...corak ala2 kucing bengal tp bknlah...vet tu panggil corak mackerel ....

amik bwk blk si ben nie tak suka lulu nie...habis dia kitainye si lulu nie...kesian tau...akibat cemburu ben lari membawa diri...tinggallah lulu keseorgn...lulu nie plak tak padan yg kecik kejanye mengiow jer kuat plak tu...smpi kitaorg nak tido mlm msk dlm sangkar letak dlm bilik belakang lepas tu tutup pintu...yerlah kang jiran bengang plak sbb dia asik mengiow jer...mkn cam biasalah tak nak mkn yg keras2 nak mkn wet food...tp vet ckp wet food yg kitorg beli tu tak bgs dia mcm junk food lah utk kucing2 nie...saya ponx ada baca gak dlm forum cat food jenama tempatan nie mmg derang avoid sbb tak berkhasiat utk kucing dan boleh mengakibatkan kucing mendapat sakit buah pinggang dlm masa pjg...tp tak kisahlah klu yg bela kucing kampung biasa..sbb klu kucing2 yg cantik2 tu surelah derang beli...

.:: Lulu [tak sudi memandang...ini jer gbr yg oke] bulu dia pjg2 lulu nie ::.

last2 mydear ckp nak amik lai satu kwn utk lulu sbbnye mgkn dia sunyi takder kwn...yerlah kecil lai kan jln ponx terkedek lai nak melompat2 ponx tak pandai...so ada satu ptg tu kitaorg pi lai  kat tempat kitaorg amik lulu...mission adopt satu lai adik beradik dia...so dapatlah koko...koko nie aktif lagi dr lulu...jln ponx laju jer..klu lulu kita letak kat situ, situlah dia duduk....saya cam kesian plak tgk lulu...mcm org tak cukup zat kurus jer...bulu mmg lah kembang tp bila pegang tulang jer....

so ahad tu kitaorg pi bwk lulu ngan koko g vet dekat umah kitaorg nie...tujuan utama nak bg ubat cacing and nak check lah apa2 yg boley...sbb nak bg vaccine tak bley lai sbb kecik lai...bila vet tu check dia ckp lulu nie suhu badan dia rendah, lepas tu saya ckp lah bla bla bla...[citer detail lah] oke dia ckp letak sini dulu kami wat pemantauan sbb lulu nie ringan jer tak smpi dlm 300 grm klu tak silap saya...koko plak biasa jerlah berat dlm 500 gram, aktif so dia bg ubat cacing kat dia...so tinggallah lulu kat vet tu...esok dia suh kami amik..

blk umah si koko nie mulut ponx bley tahan bising sbb dia cari lulu takder so berbunyi jer spjg masa...dh ler tu dia kena cirit birit plak...asik terberak2 jer smpi naik kesian plak kat dia...so pagi tu sblm pi keja mydear puasakan dia utk 8 jam tujuan tak tau plak utk apa...huhu blk petang tu saya tgk suara dia dah serak2 dh mgkn byk sgt mengiow, and cirit birit mmg tak abis2lah...so smntra tu saya siap2 sbb nak pi vet amik lulu smbil tu bwk lah sekali si koko tu sian plak cirit birit....sekali tgk dlm bekas pasir tu dia berak cacing...meremang bulu roma saya tgk...siap saya mengeliat2 kat situ geli...[sorilah klu sapa2 tgh mkn, jgn risau saya tak letak gbr cacing tu sbb saya ponx tak gamak nak amik pic]...huhu patutlah koko nie asik bunyi2 mgkn dia sakit perut memulas2 lah tu...huhu

bwk koko pi vet utk check and nak amik lulu...sekali smpi2 klinik tu vet tu ckp lulu dh mati pagi tadi...owh seday...mydear plg seday saya rasa, sbb nmpk riak muka dia berubah....suspect kematian vet tu kata mgkn cacing2 tu dh mkn dlm dia...wpun dia mkn tp zat2 dan nutrien mknan tu cacing tu yg mkn...so kira cam dia tak cukup zat and cacing menganas dlm perut... diagnose kematian lepas kitaorg bg tau koko berak cacing....kitaorg tanyalah mana dia dpt cacing tu sbb dia kecik lai...mmg mcm tu stray cat kan dia dpt dr ibu dialah...sbb klu lulu kuat dia bley fight...agaknye klu kitorg bg dia ubat cacing awal2 dia tak mati lah kot...takperlah nak wat cam ner... :(

esoknye masa saya kat opis mydear msg ckp kena cakar ngan abg koko...sblm nie kitaorg ada citer2 psl klu kena cakar kucing or gigit bahaya tak...saya suh jer dia cuci ngan dettol and dia ckp dia amik lai satu adik beradik derang nie....kira abg derang lah sbb sihat dan besar dr koko...kami bg nama tiggy sbb dia garang mcm tiger tau...masa mula2 amik mmg garang arr...kitaorg nak pegang siap pki sarung tgn getah, towel semualah sbb takut dia cakar...mydear dh 3 kali dh kena cakar....huhu 

.:: belah kiri Koko dan belah kanan Tiggy ::.

so skrg nie hiduplah mereka berdua...tp kitaorg tak bg mereka lepas bebas sgt sbb bila dh bebas dia jd liar blk tu yg sussah....eman plak mmg suka lah tgk...tp kejam tau tepuk kepalalah, nak pijaklah...ari tu sket lai dia nak pijak dh letak kaki dh nasib saya nmpk...lepas tu mmg kitorg kurung and main sekali ngan dia...saya blk keja jer saya lepaskn derang berlari2 so bila dh mlm and nak naik atas dh bru kurung blk...skrg nie bila dh ada kawan derang takder lah mulut bising sgt...

tp saya dok aim kucing domestic long hari yg muka bulat...ari tu masa pi klinik haiwan tu ada satu kucing mcm nielah dekat klinik tu....tp lai comel...muka dia manis jer...kesian selsema, mulut bising jer tp suara halus...geram saya rasa nak culik jer bwk blk...manja plak tu...nie klu dpt satu mmg saya jaga betul2...huhu oke habis dh...


~~end~~

4 comments:

kak suzi said...

cian lulu...main dengan kucing akak ok lagi..nak jaga tak sanggup..so balik kg jer main kucing..

kak suzi said...

cian lulu...main dengan kucing akak ok lagi..nak jaga tak sanggup..so balik kg jer main kucing..

mieoney said...

hehe itulah kak dh suami saya nak..saya tak kisahlah nak bela...lagi ponx klu sesama bersihkan taik bg mkn semua okelah...ini klu saya wat semuanye mmg sorilah nak bela... :)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

eee..meow..meoww..comel tp saya allergicc!! tp sweet jerk mereka2 tuh..


Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

 
Design with love by Jiji for Zamimie