Thursday, March 24, 2011

Kuay Teow Kung Fu...


lama dh tak share resepi kat sini rasanye...so nie kira menu jumaat lepas...lama dh bru nak wat entry psl nie...mydear dh pesan dh siap2 ari jumaat abg nak tgk raja lawak msk sedap2 yer...mcm lah hari biasa tak msk sedap...klu tak sedap tak bulat abg itew...hehe selalu saya msk mee grg basah sbb itew feveret mydear tu so kali nie saya terfikir nak tukar menu plak kuay teow kungfu...yg nie eman ponx suka, byk jugak dia mkn...tp tang dia saya tak buh lah cili padi...nak masak tak susah sng jer mcm masak kuah ladna tu...cuma tang mee jer kita wat cara lain sket...meh tgk bahan2 dia...

Kuay Teow Kung Fu
Bahan-bahan
kuay teow
telor
ayam
daging
udang
fishball
sayur mayur (sawi and carrot)
bwg putih
cili padi
limau nipis
garam
white pepper
air tepung jagung (utk pekatkan kuah)

cara-cara

  1. pecahkan telur dan kacau dgn garam dan white pepper dan campurkan kuay teow dlm telur tu...yg nie kita kena wat satu portion, satu portion...makna kena msk tuk sorg2 mkn...panaskan minyak sket and goreng telur ngan kuay teow td bila dh masak rupa dia cam telur dadar..[next time saya amik step by step yer]
  2. utk kuah tumis bwg putih, ayam, daging bila separuh masak masukkan air. masukkan cili padi yg diketuk and biar kuah mendidih...bila dh mendidih perasakan and masukkan sayur dan udang. udang tak perlu masuk awal2 sbb nnti overcooked.
  3. sayur tak yah bg masak2 sgt hilang zat nnti..perahkan sket limau and pekatkan dengan air tepung jagung...bila dh pekat tuang dlm kuay teow tadi..
  4. taburkan daun bawang dan bwg goreng...siap tuk dimkn and sedap klu mkn ngan cili potong...nyum2
~~end~~

3 comments:

kak suzi said...

kalau guna bihun sedap tak?

mieoney said...

tah ek kak..tak pernah plk saya cuba...klu mee pernah lah cuba sedap gak...akak try lah buat tp kena make sure bihun tu lembut and dh separuh masak...klu tak liat plak...

With Julia said...

ya allah.....sedapppp yer kak mimie masak...mmg salute habis...mmg dh lama nak belajar msk2 cm nih...yumyum..x sbr nak wt resepi cm nih bila dh kahwin lah..tang bunag nih pemalas cikit ahahha :P tunggu ku seru mai kak mimie...keep it up! nice captured :D

visit me :
http://heartstoryteller.blogspot.com/2011/03/ada-apa-pada-hari-26-mac.html

 
Design with love by Jiji for Zamimie