Thursday, March 17, 2011

Citer Pasal Eman...


lama dh rasanye tak citer psl eman kat sini...klu tak sket2 citer eman, sket citer eman kan...huhu eman skrg dh setahun 4 bln dh..jgn plak ada yg gatal2 tanya bila nak tambah lai satu..meh sini nak jwb siap2 min 3 thn lai..insyallah klu rezeki awal terima jerlah...huhu

skrg eman dia blm boleh ckp lai ponx mgkn sbb boleh jln awal so berckp lmbt sketlah kot...tp ada lah 2-3 perkataan yg dia dh boley sebut cam mama, baba, nak, nanana (banana), dah, ampu (lampu), aceh (tima kaseh)....ini kira perkataan yg clear lah dia sebut...yg lain2 mmg takder bunyi butir dia lah....tp kitaorg cuba train gak dia perkataan2 yg sng mmg tak ikut ponx...yg boleh terima dlm kepala dia banana....huhu melekat lah...so skrg nie klujmpa apa2 just ckp jer kat dia mcm vegetable ke, apple ke - yg nie saya lah ajar sbb dia melepak ngan saya kat dapur lepas tu sebuk kat kaki time saya nak potong sayur ker apa ke...last2 saya dok bersila kat bwh bg dia main ngan sayur2 brulah aman sket saya nak msk...

ckp tak bley tp dia dh paham dh perkataan2 yg biasa dn kerap kita gunakan...klu kita ckp jom mkn dia akan respon dgn um um um and terus pi kat bby chair dia...klu kita ckp jom terus jer pi kat pintu...bila ckp jom mandi dia akan berlari pi kat depan pintu bilik air and angkat bju...so dia phmlah nak mandi...klu tanya nak susu tak? dia akan cepat2 pegi kat tempat wat susu and amik botol...klu tetiba dia rasa nak susu, tak pyh tgu kita tanya dia akan bwk dtg botol susu tu kat kita smbil ckp nak, nak.....pas tu bila ckp bulan mana? automatik akan dongak kepala kat langit...



dr segi aktif mmg aktiflah berlari jer kejanye tak penah nak berjln...klu dlm umah tu lari kedepan ke blkg depan blkg mana tah dpt tenaga agaknye...klu kita bukak pintu automatik dia akan pegi kat almari kasut and tunjuk kasut dia...bila kita ckp pki shoes ponx dia dh pndi point dh ka kasut dia...klu nak tido mlm selagi tak gelap selagi tulah nak main...bila bwk msk bilik, buat susu bru dia tau it's time to sleep...terus lah suh dia naik katil...kdg2 bila tgk saya tgh buat susu dia dh mengelupur nak pnjt katil...katil saya agak tinggi sket so bila rasa dia tak smpi dia akan tarik bantal dn pijak bantal tu utk naik atas katil...



pas tu skrg nie dia mmg lah tukang kembor (ini bahasa org johor klu bhsa sng sket mengumbah or menyepah)...klu almari bju dia tu yg dia smpi nak bukak ponx laci bwh jerlah so selagi apa yg ada dia bwk ler keluar...so sbb tulah saya terpaksa mengosongkan laci bwh tu, klu letak ponx menda yg dia tak ley bwk kuar...itu blm lai tgk dia kumbah bju dlm bakul, mau sakit jantung saya tgk...siap guling2 atas bju tu tak menahan....klu time lipat bju, bju yg kita dh lipat tulah dia nak main...oleh sbb itu saya amik masa lama nak lipat bju sbb tgu waktu yg sesuai...sighhh


lagi plak tu pantang lah nmpk majalah saya selagi boleh habis nak koyakkan majalah tu...ada hari tu saya bru beli majalah tak sempat nak baca dh 2 page dia koyakkan...tp bila bg majalah kereta tu tak plak dia koyakkan pdhal material dia sama jer majalah tu...hai lah budak...dasar budak lelaki kan menda2 yg maskulin jerlah peginye...

owh yg plg tak menahan bwk pi psr mlm kat tempat org jual mainan tu menda2 lain bila kita tunjuk cam tak excited sgt tp bila tunjuk laptop for kids tu mengelupur nak...kdg2 rasa dia berguling2 nak...tp kitaorg tak beli ponx huhu...tp klu dpt laptop kat umah tu mmg tak lepas lah dia nak main...tekan sana tekan sini last2 ari tu laptop tu blank terus dh tak bg dia main...biarlah bg dia pandai and dh besar sket lai bru boley bg guna...klu tak bikin jahanam jer....

mkn plak ikut mood dia..kdg2 senang jer bg mkn, laju jer mulut nganga...yerlah dh besar nie dia dh kenal dh mknan sedap ngan tak...tu yg susah tu nak kasi mkn...tp klu mkn kat kedai laju jer...tak kiralah klu itu mknan dr kedai ke or mknan dr rumah bwk kat kedai mmg laju jer mkn...klu tak mkn kat umah bercinta jer...sbb tulah bbysitter tu bg dia 3 kli mkn...maknanye bekal yg saya atr tu dia akan bg utk 3 kali mkn...klu sekali mkn menangis lah budak lain tgu giliran...sbb bbysiter eman nie dia bg bdk2 mkn sorg2...sbb mcm eman and ada sorg lai tu kitaorg atr bekal...yg lagi dua tu bbysiter tu yg mskkan mknan derang....


last sekali nak citer eman nie suka menyakat...itu kata bbysitter lah tak taulah camner gaknye dia menyakat kwn2 dia kat sana...tp klu kat umah ponx sama gak dia suka menyakat kira bila nak bg brg tu dia mcm acah2 bg lepas tu tarik dn lari...suka plak main kejar tp bila tak larat dh lari wat2 jerit and takut...taktik jer sbnrnye tu...huhu

okelah itu jer nak citer...penat mengarang nie...nnti2 smbg lai... =)

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie