Monday, March 7, 2011

Chicken Chop Mieoney Style



as usual weekend adalah hari utk mengasah bakat yg ada sbg usaha utk menjadi masterchef...hik2 dgn masa yg singkat serta bahan yg terhad maka terhasillah chicken chop mieoney style...selalu kan klu org sebut chicken chop mesti korg bygkan breaded chicken kan tp itu namanya chicken maryland...yg sbnr2 chicken chop yg mcm nielah....sblm tu saya mydear bg 4 bintang tuk ini...hehe lepas nie boley msk lai...

ayam nie saya beli sabtu lepas tp tak jangka plak yg mydear nak mkn mlm smlm so ada miss communication di situ...dgn bakat semulajadi serta skill yg ada saya bantai jer campur2 perap dan msk...jadi jugak lah cuma keciwa sket sbb ayam tak fresh lah ada rasa lain dh...teruk tul jusco nie jual ayam dh lama...patut masa defrost ayam tu ada bau yg tak menyelerakan idung...lain kali masa beli kena bau dulu lah...oke meh kita tgk resepi..tp seperti biasa resepi saya campak2 jer takder sukatan yer kawan...yg nie pon main campak jer bahan apa yg ada kat umah jer...

Chicken Chop Mieoney Style
2 pcs chicken chop [saya beli kat jj dia dah siap buangkan tulang dh]
Italian herbs
serbuk paprika
lada sulah atau lada hitam
bawang putih [diketuk]
halia [diketuk]
2 tbsp sos HP
garam [secukup rasa]

cara-cara

  1. campurkan semua bahan2 dan perap dlm 2-3 jam.
  2. panaskan oven dgn suhu 180 darjah celcius. sementara tu grg ayam dgn sedikit minyak olive atau apa2 minyak spt butter, minyak sayur, minyak jagung...pki minyak biasa ponx boley...jgn byk2 sgt tau minyak sket jer supaya ayam tadi tak melekat jer...grg dlm minyak tu bg skejap jer bg garing sket depan dan blkg...
  3. masukkan dlm tray yg dialas aluminium foil dan bakar selama 20 - 30 minit...bergantung pada oven.
  4. siap utk dimkn.
utk side dish plak saya guna salad and tomato jer and letak French salad dressing yg dlm botol tu...dh katanye limitied source kan so guna jerlah bahan yg ada dlm peti ais tu...potato wedges tu plak amik resepi kat bawah yer...

Potato Wedges
kentang [dipotong baji]
perasa ayam [kiub ayam or serbuk pati ayam]
garam
lada sulah
serbuk paprika
sedikit curry powder
1 tbsp tepung beras

cara-cara
  1. rebus kentang yg dipotong baji dgn serbuk pati ayam dan garam smpi empuk.
  2. bila dh empuk toaskan kejap.. dlm mangkuk lain campurkan sedikit garam, lada sulah, serbuk paprika, curry powder dan tepung beras [sukatan ikut rasa yer]...kacau bg sebati...
  3. masukkan kentang dlm campuran serbuk tadi and goncang bg sebati.. [saya letak dlm tupperware supaya senang nak gaul sebati]
  4. panaskan minyak and goreng kentang smpi kuning keemasan..angkat dan toaskan minyak...
  5. siap sedia utk dimkn...
resepi nie semua saya bantai jer guna bahan yg ada kat umah....black pepper ponx dh habis nak beli jj tu saya tgk ada yg berperasa tu jenama ajishio kot...yg tu tak mo lah nak cari yg biasa punye...lepas tu ada yg halus sangat dh mcm tepung, yg tu ponx tak mo...last2 tak beli...so mlm tadi pi Family Store kat umah nie saya beli sepeket yg biji2 tu murah  ponx murah tak smpi RM2 ponx...so nnti nak blend siap2 and letakdlm bekas senang...so lepas nie nak beli byk2 jenis herbs so nnti senang bila nak msk jenis2 terkejut nie dh ada kat umah senang...

okelah tu jer nak celoteh pagi2 nie...klu nak tanya jgn segan2 tanya saya jwb nnti...klu nak copy ponx copy jerlah tp linkkan lah sekali yer blog nie... :) 

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie