Monday, January 24, 2011

Puding Roti Berkuah...


amacam puding roti saya menarik serta menyelerakan tak? haha lazat katanye...rupanye wat puding roti nie senang sangat...bahan ponx tak guna byk mana...memandangkan ada lebihan roti so saya wat dapat lah utk 2 org + sikecik makan...nyum2

Puding Roti Berkuah
bahan-bahan
4 keping roti
1 tin susu cair
1 biji telur
2 sudu besar gula
sedikit esen vanila
sedikit kismis

utk kuah
1 cawan susu cair
2 sudu besar gula (klu nak manis tmbh lah lagi)
1 sudu besar tepung jagung or tepung kastard

cara-cara
  1. carikkan roti dan rendam dgn susu cair...tak yah letak susu byk2 cmpur sket ngan air kosong biasa...sbb nak bg kembang jer.. bila dh kembang gaulkan ngan kismis..gaul2 manja jer...
  2. sambil tu campurkan balance susu cair dgn telur, gula dan esen vanila...kacau sebati sampai gula agak hancur..
  3. masukkan roti dlm bekas utk dibakar dan tuang bancuhan tadi dan bakar dlm oven bersuhu 160 darjah celcius selama 25 minit..
  4. utk kuah atau sos plak panaskan susu cair gula dan tepung tadi smpi agak pekat sket and angkat dan sejukkan.
klu nak lagi best mkn ngan strawberry sauce...cara dia sng jer strawberry tu masak ngan sedikit gula smpi hancur and sejukkan...saya takder buah strawberry pki jer jem yg ada kat umah, carikan ngan air and masak....pas tu klu nak bg pekat sket cmpur dgn bancuhan tepung jagung dgn air....siap dh senang tul...nie 1st time nak try buat nie guna jer bahan apa yg ada kat umah tu...huhu selamat mencuba...

~~end~~

4 comments:

With Julia said...

pandai yer kak mimie wat puding roti...nyum2...kalah lah chef creative menghias ahhaha...sonok kan main mck2...

p/s terfikir bilalah nak buka kelab masak memasak nih...baru sonok ramai2 masak hehhee :D

mieoney said...

hehe presentation penting, baru selera nak mkn...sedap ke tak blkg citer...huhu

jue tubuhkan lah kelab tu...nnti akak join.. ^__^

azza said...

mimi: den amik resepi ni..ramai plak opismate den nk try gak..
lain kali letak lagi ek resipi2 yg mudah n simple..
klu mcm tu..rajin lah den buat..

mieoney said...

sila lah amik azza...dun wory mesti jadi punye...

 
Design with love by Jiji for Zamimie