Friday, January 14, 2011

Mee Goreng Basah....




hari nie nak share psl mknan lah...so sapa2 yg tgh berdiet tu harap tahan nafsu korang yer...stkt hari nie dh dekat seminggu saya tak mkn nasi mlm...mkn mlm ponx awal sblm kul 8...seru2 nak berdiet lah konon kan...hehe time boley blk awal nie boleh lah...klu blk lmbt lai sure lah mkn jer apa yg ada...beli jerlah apa yg boley dibeli...kat bwh nie saya letakkan cara2 nak masak ikut turutan...selamat memasak yer kawan2.... ^__^


  • tumis bawang putih yg dicincang...saya ketuk2 jer malas nak cincang or tumbuk.
  • bila dh agak garing sket masukkan ayam dan daging. Kacau hingga ayam dan daging masak luar dia.
  • masukkan cili mesin. saya tak suka pki cili boh sbb masa sket. sukatan plak ikut suka, saya guna dlm 2 sudu besar.
  • bila dh agak garing masukkan sos cili sket, sos tiram dan kicap. yg nie agak2 lah yer..letak sket2 dulu sbb takut termasin plak nnti.


  • masukkan air dan carrot. air ponx agak2 lah sbb nak wat mee goreng basahkan so letak dlm secawan air lebay kurang. biar mendidih.
  • bila dah mendidih air tu and agak2 pekat sket masukkan batang sawi and fishball. kacau smpi btg sawi agak layu.
  • masukkan mee daun daun sawi kacau hingga sebati. bila air dah agak pekat dan sebati boleh lah diangkat.
  • sedia utk di makan.
.:: yg nie saya punye mee separuh salad separuh nyum2 ::.

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie