Tuesday, January 11, 2011

Roasted Chicken with Lemon & Herbs..


ini adalah cubaan kedua selepas minggu lepas punye tak jd...yer tak jd saya masak...hangus sket and rasa ponx tak menyerap dlm ayam sbbnye preparation tak cukup...so this week cuba lai sekali and mabeles...mydear ckp it's well done and i give A...haha dh ala2 masterchef jer... ^__^

Roasted Chicken with Lemon and Herbs
Bahan-bahan
1/4 chicken
bwg putih (tumbuk)
halia (tumbuk)
lemon
italian herbs
gula
garam
HP sauce
black pepper
serbuk paprika
olive oil (saya guna minyak canola)

cara-cara
1. campurkan semua bahan-bahan kecuali ayam. rasakan dulu manis, masin dan masam.
2. gaulkan bahan-bahan tadi bersama ayam.
3. perapkan minimum 2-3 jam...lagi lama lagi bagus..
4. kelar2 ayam sebelum bakar utk masak sepenuhnye...
5. bakar dalam oven pada suhu 200 darjah celcius selama 50 minit.

senang jer campur, perap dan bakar...bila dh separuh masa bakar tu bukak and curahkan air ayam yg keluar tu kat atas ayam...supaya rasa dia menyerap ke dalam dan kulit ayam jadi cantik garing..pas tu saya watlah sket side dish...takkan nak mkn ayam bodo2 jerkan cam tak best...so saya grg wedges ngan wat potato salad...amik ko dua2 karbo hehe takper2 mkn sket2 lama2 membukit...resepi potato salad senang jer...

Potato Salad
Bahan-bahan
kentang dipotong baji
mayonis
plain yogurt
lemon
garam
pepper
celery
telur rebus (didadu)

cara-cara
1. rebus kentang sampai empuk.
2. smntra kentang empuk kita wat dressing. campurkan semua bahan dan perasakan...lemon tu sekali perah jer tak yh byk2 sgt.
3. bila kentang dh empuk toskan dan set aside...bila dh agak2 air kering sket campurkan ngan dressing, telur dan celery gaul rata.
4. simpan skjp dlm peti sejuk tuk bg mesra bersama sblm dihidang...huhu

don't worry yer kawan2...klu saya yg masak saya akan make sure simple2 jer takder serumit mana..sbb saya klu leceh2 nie mmg luntur smngt nak buat...huhu owh oke sblm tukan ayam tu mkn cam tu jer dh sedap tak yah pki sos bagai...nyum

~~enjoy~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie