Monday, January 10, 2011

Kek Pisang..


homemade kek pisang....berasa hebat tuk diri sdri sbb berjaya sediakan kek pisang yg sedap...itu kata mydear lah...dia ckp boleh bg A....haha suka2...first time wat kek from scratch...sblm2 nie penah jer wat kek coklat pki premix...huhu first time wat kek pas tu ikut lah sebiji2 sukatan derang suh timbang telur, saya ponx timbang sekali...jenuh nak cari exact saiz...dh ler pki penimbang durian bapak saya yg main kilo2...tak ke complicated... ^__^ last tak jd kek tu...sbb hanyir bau telur, tak tau kena buh esen vanilla klu pki telur...pas tu kek tu cam pecah2 sbb tak dan sejuk dh potong...lepas tu melekat kat loyang sbb tak gris... T__T

second time wat cupcake guna premix jugak sedap and jd lah...biasalh guna premix kacau2 boh dlm acuan, bakar dh siap...senang jer keja...huhu

so kali nie wat sdri ek...since mydear ponx menyaport bini dia nie...mana taknye saya mintak oven dia belikan...mintak mixer ponx dia belikan...so saya kenalah tunjuk bakat and tunjukan bahawa duit yg dia kuarkan tak sia or tak membazir...tp dlm hati brp lah duit api bln nie...mana taknye pagi petang membakar...huhu

korng nak ke resepi..oke saya bg yer mudah jer...

Kek Pisang
Bahan-bahan
1 cawan gula
3 biji telur
11/2 cawan tepung gandum or tepung kek
1 cawan minyak masak
6 biji pisang emas
1 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit esen vanila

Cara-cara
1. pukul telur bersama gula sehingga kembang..
2. bila dh kembang masukkan pisang yg telah dilenyek bersama esen vanila. gaul sebati.
3. masukkan minyak and gaul sebati.
4. masukkan tepung and soda bikarbonat. kaup balikkan sehingga sebati.
5. bakar dalam oven yg telah dipanaskan dgn suhu 180 darjah selama 50 minit


senang jerkan saya boleh wat dlm masa 2 jam sambil masak utk lunch, smbil sidai baju...tak smpi 20 minit kek dh masuk dlm oven dh...lepas tunggu jerlah kek masak....tp klu tgk dr gbr kek tu tak berapa nak menjadi sbb kek saya tak naik gebu...sbbnye saya tak boh soda bikarbonat..pndi sgtkan sbb konon2 bila beli tepung kek yg boleh naik sdri tu dh tak pyh letak dh...huhu kena letak rupanye... ^__^ takper2 next time saya letak...huhu bru lah kek naik cantik gebu...

lepas tu perasan tak kek saya itam...hangus kat atas haha sbbnye bila kek tu dh msk saya tak kuarkn dr oven...yerlah tgh sebuk basuh ayam saya biar jerlah sekali amik ko rentung bhgn atas...huhu takper2 potong sket yg atas tu dh boleh mkn dh...nyum...

owh sblm tu nak tunjuk gbr disebalik tabir pengambaran kek pisang...ada antu pisang daaaaaa...

:: nmpk tak jari yg kiut miut tu...comot dh tu...kali kedua punya cubaan tu ::

:: kali nie sure nmpkkan ::

inilah dia antu pisang...time nak snap time tu nak cekut kek tu...tp dia bkn nak mkn tp dia nak main2kan saya...sbbnye bila saya pusing dia tinggalkan kek tu atas meja lari dn gelak2...lepas tu datang balik...bila saya bg suap kat mulut dia tak nak pulak...hai kecik2 dh pandai nak kacau mama yer...babap nie kang...

~~end~~


0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie