Wednesday, January 28, 2009

Nasi Ambang...

Nasi ambang merupakan makanan yang popular bagi masyarakat jawa. Di kalangan orang jawa, ia dikenali sebagai Nasi Ambeng. Biasanya, makanan ini dihidangkan diwaktu kenduri arwah dan kenduri2 yg dilakukan secara kecil2an. Namun begitu tradisi jawa ini telah menular dikalangan masyarakat melayu yg lain dikampung2.. jika di perhatikan memakan nasi ambang ini adalah bertujuan utk merapatkan silaturahim dikalangan ahli keluarga serta penduduk kmpung.

mengapa saya kata begitu??
ini kerana nasi ambang ini adalah makanan yang dimakan didlam dulang dan kebiasaanya utk satu dulang boleh dimkn seramai 4-5 org.. makanan plak terdiri dari ayam (kari, kicap or msk urap), mee grg, sambal grg, serundimg kelapa, sayur kacang dn ikan masin..dn yg paling mudah adalah tidak perlu menyediakan pinggan mangkuk so amatlah mudah..basuh jer dulang..huhu

kenapa saya bercerita begini?
sbbnye ari tu kat kg kitaorg mkn mknan ini huhu...kitaorg tak sediakan ponx my sis punye mil yg bg..sbb dia mmg org jawa so mmg sedaplah cara mskkan..klu cara mskkan mak saya dh lain..sedap jugak tp dh takder lah keaslian jawanye...huhu adakah saya jawa?? tah ek saya ponx tak tau..mgkn ada cmpuran tp tak byk sbb my mom is not jawa for sure sgt..hehe but my dad i didn't know lah..hehe


~inlah lauk2nye~

~dihidang bersama nasi dan didlm dulang serta diatas tikar~

~our lunch last monday~

gbr masa mkn tak amik sbb semuanye nmpk kepala lutut so adalah tidak sopan gitu..huhu
for my dear it was a new experince and so suprise that he like it..

~~end~~

2 comments:

cIK fIERA said...

ERM, NASIK AMBANG...... i like..... sesaper nak belanje..... sila2, heheeheh

mieoney said...

ada ke org nak banjer??
nak jugak, nak jugak..hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie