Monday, January 19, 2009

Homemade Karipap..



semalam sbb takder aktiviti luar yg kami rancang saya ponx terfikir eloklah klu saya buat kuih..my feveret kuih iaitu karipap..yer karipap nie mmg feveret saya ni..klu mak saya pi surau kan selalu ada mkn2 sure dia akan amikkan karipap tuk saya..

oleh sbb saya suka mkn karipap nie so saya amatlah suka tuk melihat mak saya buat kuih nie..dia akan ajarlah klu wat kulit karipap tu cmner nak jdkan rangup, cmner nak goreng bg cantik semua.. klu stkt klim tepi karipap tu bleh lah..so kira smlm cubaan kali ketiga..cubaan pertama so-so jer..cubaan kedua wat karipap pusing..bleh gak lah..tp yg smlm saya rasa yg terbaik lah bg saya..hehe



wpun oke tp bab mengoreng tu masih lai fail sbb terdpt jugak gelembung2 mcm bulan tu..klu my mom buat sure licin jer permukaan..ini mcm bulan saya punye..hehe

so karipap itu tuk minum ptg bersama milo..saya buat saiz XL kira klu jual tu 50 sen lah sebiji..hehe sedap gak nyum2 puji diri sdri plak..for the resepi takder sukatan saya main cmpk2 jer..

Homemade Karipap
Untuk Kulit:
Tepung gandum
garam
minyak msk
mentega
air

cara-cara
  1. panaskan mentega bersama minyak msk.
  2. cmpurkan garam bersama tepung. gram agak2 lah jgn masin plak.
  3. bila minyak dh sejuk sket cmpurkan ngan tepung..gaul secara peroi2..
  4. bila dh rata bru mskkan air sket demi sket and uli smpi tak melekat kat tgn.
  5. bila dh oke simpan jap dlm stgh hingga 1 jam..bg doh rilex pas tu bru canai..

inti plak ikut suka nak wt cmner..smlm saya wat inti kari kentang ngan daging.. tp karipap yg paling saya suka adalah kentang ngan telur..best tul nyum...next time saya buat n saya akan letakkan cara sekali..yerlah smlm wat sorg2 takder sapa nak snap kan pic..next time bila ada pembantu saya akan letakkan step by step punye cara..



~~chiaow~~

4 comments:

shima said...

Nak bagi dia jgn jadik mcm bulan. masa minyak dah panas, kecikkan api. pas tu bila dia dah 'mesra' ngan minyak tu baru besarkan apinya tu.

mieoney said...

owh yer ker..abis minyak tak menyerap dlm karipap ke klu lelama dok dlm kuali..

Anonymous said...

Karipap ni sedap woo

mieoney said...

sedap yer...mesti dh penah mkn kan?? :)

 
Design with love by Jiji for Zamimie