Wednesday, December 29, 2010

Nak Masuk Sekolah...

no...no...no bkn eman yg nak sekolah cuma nak ckp sekolah dh nak start dh....bila pi blog hop semua org dok sebuk dgn persiapan sekolah anak2....anak saya baru 1 thn sebln ada masa 4-5 thn lai nak fikirkan psl sekolah eman...

tp act sekarang nie mmg ada lah terfikir jugak psl nak msukkan eman sekolah mana...syukur sbb kat kwsn BSP nie sekolah tadika mmg banyak...pilih jer smart reader kids, q-dees, CIC, tadika excell (tadika dr fadzilah kamsah)...tadika kemas ponx ada tau...dn byk lai tadika2 lain yg saya rasa agak bgs juga....

tadika nie sbnrnye lebih kepada pengenalan kepada alam persekolah utk anak2 kecil...lagi lah klu yg jenis dok ngan mak kat umah, mean mknya adalah housewife time nielah nak bg anak2 bergaul ngan rakan....nak pupuk skill comunication lah kononkan....hehe nak kena gak biasakan diri dgn org lain yg jarang mereka nampak...lepas tu nak ajar derang basic jerlahkan...tp rata2 bdk zaman skrg msk sekolah tadika dh tau dh A-z dh tau dh kir 1-10...

tp apa yg saya tgk skrg nie byrn tuk sekolah tadika mmg lah mahal...dh mcm sekolah kan anak jer bkn tadika kan anak....yuran pendahuluan jer dh dekat 1k....itu blm bln2 lai ada yg kena byr RM300-RM400....tak masuk lai uniform semua...baby sitter lai...yerlah lepas sekolah nak dok mana plakkan...hehe

itu blm dgr lai dr cerita my bos kat opis nie yg kawan dia atr anak pi tuisyen tuk bljr membaca...wpun bdk tu bru sekolah tadika lai...and jgn tak tau sekolah rendah skrg nie nak msk darjah satu ada exam khas oke nak tetapkan kelas mana nak duduk [dh mcm exam PTD lah pulak]...lepas tu surprisenye markah derang nie semua tinggi2 98% ke atas...naik pening kepala cikgu nak tetapkan kelas mana derang dok so kena tgk pada satu2 paper plak...mula mungkin BM lepas tu BI plak lepas tu Math plak...klu dh takder cara sgt derang tgk pada kptsn paper Arab pulak...pergh berat tul beban bdk sekolah rendah skrg nie...patutlah ada parent yg atr anak2 pi tuisyen darjah 1 lai ek....

mahal betul harga pendidikan skrg kan...semua parents inginkan yg terbaik tuk anak2 mereka even dr kecik lai...takperlah eman lepas nie mama mintak keja jadi cikgu tadika sebelah rumah kita jerlah...sng mgkn duit yuran tak pyh byr penuh...kita pi sekolah ponx jln kaki jer [jimat dh duit tol ngan minyak mama]...tghari kita blk mkn kat umah [jimat duit poket]...senang dh tak pyh nak hire babysitter kan...lepas tu bila duit dh byk kita ajak baba pi disneyland abiskan duit ek [takder kena mengena lgsg huhu] ^__^

~~end~~

2 comments:

cik_ah82 said...

tp sistem pendidikan negara kita terlalu berorientasikan peperiksaan..mksdnya nk pandai tu kena ikut pada angka..anak kawan aku anak dia dapat no 2 last dlm kelas tp still 5A..budak2 skang semua pandai2, tp skill kurang..eh2, sesuka ati je kan aku komen..tp yg aku baca la..:)

mieoney said...

betul2...semua org bljr sbb nak dptkan tempat yg terbaik...sbbnye kita dh dimomok2kan begitu...tgk jer klu minta keja dia amik yg cgpa atas2 jer tp tak tau lai bley wat keja ke tak...

huhu sajer jer luahkan pndpt takperkan...

 
Design with love by Jiji for Zamimie