Thursday, October 7, 2010

Ayam Masak Halia



As usual resepi saya takder sukatan...lai ponx saya masak sket2 jer cam leceh jer nak menyukat2...masak utk sekali mkn and utk dua org begini saja lah banyaknye...owh yer halia letak byk2 and hiris halus2 serta nipis2 mmg sedap...

Ayam Masak Halia

Bahan-bahan
ayam [dipotong kecil]
halia [dihiris nipis]
bwg putih [dihiris]
serbuk kunyit
garam
tepung jagung
kacang buncis [optional]
bwg besar
sos tiram

Cara-cara:

  1. gaul ayam bersama sedikit kunyit, garam and tepung jagung. goreng hingga masak.

  2. tumis bwg putih dan halia smpi sedikit layu dan masukkan sos tiram dan campur dgn sedikit air.. air nie ikut suka, klu nak byk kuah letak air byk sket.

  3. masukkan ayam dan kacang buncis serta bawang besar..kacau hingga kacang buncis masak.

  4. sedia utk dihidang.

sorilah dgn mangkuk yg comot tu..baru nak angkat si kecik tu mengamuk2 lepas tu tak sempat dh nak mengelap sbb nak mkn dh...huhu bkn saya pengotor tau cuma tak sempat tp angaplah ianya mcm plate decoration...haha ala2 chef wan.. =p see pinggan dia comot2 gak..haha



:: resepi chef wan dlm Best Wan! channel 703 AFC ::

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie