Wednesday, October 6, 2010

Mieoney Crepe...


tak taulh klu korang pernah mkn ke tak crepe nie sbb skrg dh byk dh kiosk yg bukak jual mknan nie...klu tak silap saya dr pembacaan crepe nie berasal dr french and skrg nie semua negara ponx dh ada...termasuk china and jepun.

crepe nie boleh dimkn secara manis or savoury terpulang pada citarasa masing2...ini first time saya buat and takder kuali yg besar so crepenye adalah agak2 comel..manakala perisa plak saya buat dua jenis.. manis and savoury...

kat bawah nie saya letakkan resepi utk crepenye aja...for filling terpulang pada citarasa masing2...ikut kreativiti ek...


Crepe
Bahan-bahan
1/2 cup tepung gandum
1 cup susu full cream
pinch of salt
1 egg
1 tbsp butter [dicairkan]
cara-cara:
  1. campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati,
  2. kemudian tapis utk mendapatkan teksture yg cantik,
  3. panaskan frying pan..klu boleh yg leper dn besar. sapukan ngan sedikit butter tuang lah batter tadi.
  4. bila dh kuar gelembung sket baru terbalikan.
  5. angkat dan kemudian letak filling yg anda suka.

utk kali nie saya letak filling chocolate and jem serta egg and cheese.. caranye senang jer sapu chocolate spread cam nutella tu and jem..lepas tu lipat jerlah...klu utk telur plak..pukul telur and letaklah garam or pepper sket letak daun saderi..msk dlm kuali leper td bila bwh dh agak nak msk letak crepe kat atasnye...terbalikan and letak plak cheese sblm dilipat..

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie