Monday, October 18, 2010

My Braces Story....


since ada yg bertanya kan psl braces nie...meh saya nak citer sket...sblm nie ada citer kat my other blog tapi tutuplah kot blog tu...nak stick for one blog jerlah...hehe konon ler nak wat jurnal braces ngeh2...angan2 lebay tp pemalash tu yg susah tu....

oke saya nak citer psl procedure ngan byran jerlah kot...yg lain2 tu next2 time lah saya citer...

1st sekali klu nak pki braces kena cari tempat yg okelah....mcm saya cari kat kwsn bangi jer since saya dok kat BSP so dekat lah kan...yolah masa mula2 cari klinik tu dok fikir nnti nak cabut gigi pas tu kena blk umah...kang klu cari jauh2 bleeding byk lepas cabut gigi kang pitam plak...haha poyo kan...padahal takder apa2 ponx...tp sbnrnya dekat2 nie sng lah kan klu nak pi check tu ujung minggu ponx tak kisah...itu saya lah terpulang pada masing2....

klu tak berapa nak yakin search lah dlm internet psl klinik yg kita nak wat braces tu...harga dia, doc dia...semua lah...ada jer forum2 yg citer psl braces nie cuma m'sia punye cam limited lah tak byk...blog ponx ada gak cuma tak brp detail...

2nd step wat appointment utk cek gigi...saya wat kat klinik gigi an-nur kat bangi...so masa 1st pegi doc akan cek samada gigi kita ada rosak tak...lepas tu wat scaling semua lepas tu baru buat mold....tujuan utk wat model gigi...sng doc nak refer mana yg perlu dicabut n etc...

3rd step pi x-ray plak...x-ray nie saya wat kat daya klinik depan kwsp...

4rd jmpa doc blk utk tgk brpa btg gigi yg perlu dicabut....

5th cabut semua gigi and psg braces....sng jer siap dh hehe...

bgi saya 4 btg gigi kena cabut...1st tu nak suh doc cabut 2-2 tp doc tak kasi....sbnrnya nak suh cepat...last2 doc tu cabut satu2 jer....seminggu dua btg...lepas minggu ketiga dh psg dh braces...proses pemakaian tak lama ponx dlm stgh - sejam jugaklah sbb bila dh lekat2 bracket tu nak bg dia kering baru doc lekatkan wire and psg rubber band tu...

so lepas tu every month akan wat appointment ngan doc utk ketatkan wayar, tukar band, wat adjusment apa yg patutlah....so kali nie every appointment kena byr RM150...masa hari pasang tu byr RM1,500...so byr lah sehingga selesai..kira cam byr installment lah huhu...

utk harga plak
braces - RM4600
cabut gigi - RM200 (sebtang RM50)
x-ray - RM60
scaling - RM60

:: rupa saya stlh memakai lebay kurang 4 bln ::

p/s: bila bukak blk blog tu tadi rasa sayang plak nak tutup...hehe mgkn say nak teruskan kot blog tu...sila lah ke sini braces jurnal..

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie