Tuesday, October 12, 2010

Lontong Goreng

lontong goreng nie dh lama dh tak buat...selalu menjadi feveret ramai time raya...yolah raya kedua mmg saya yg akan mengambil tugas utk mengoreng for bfast...selalunye mmg guna ketupat yg tak abis lah...dh tak larat dh nak mkn ketupat ngan rendang so kita universal kan sket...so takderlah terbuang bg ayam mkn...

so ari tu tgk cik mat gebu ada buat and secara kebetulan plak jumaat lepas ada jamuan and byk lai ketupat segera yg terlebay...so meh kita tgk resepinye...

Lontong Goreng
Bahan-bahan
ketupat or nasi impit
ayam
daging
dn rencah2 lain yg anda suka [fish ball, fish cake, udang, itik lembu kambing...]
cili boh
carrot
taugeh
daun saderi
telur
kicap
sos tiram
bwg putih

cara-cara
  1. tumis bwg putih bersama cili boh...grg hingga terbit minyak dn masukkan ayam, daging dan rencah2 lain yg anda suka..masukkan carrot yg dipotong ikut suka.
  2. bila dh agak masak masukkan kicap dn sos tirram...yg nie agak2 lah klu nak letak graam jgn bubuh sos tiram byk2..saya tak letak garam so letak sos tiram lebay sket....letakkan sedikit air..
  3. campakkan ketupat kacau sampai sebati and masukkan telur yg dipecahkan...kacau agak2 sebati and agak kering campakkan plak daun saderi dan taugeh..
  4. klu suka basah2 jgn grg lama2...klu suka kering tgulah kering.
  5. maka siaplah lontong goreng boleh dihidangkan utk dimkn.
tips: make sure yg nasi impit or ketupat tak lembik...klu tak nnti hancur klu grg tak sedap plak.. selain itu make sure jugak jgn kacau kuat2 klu tak ketupat hancur tak cantik plak rupanye nnti...

p/s: ada ke ek org amik resepi saya...sbb ari tu mydear ckp letak resepi nie ada ke org tgk...sob2 seday plak bila dia ckp cam tu....yolah acik nie masak simple jer main campak2 sebuk nak share resepi ngan org kan, kan....huhu

~~end~~

2 comments:

Anonymous said...

mimie.. agak menarik resepi ni.. mcm nak try lah.. sbb aritu akak ada amik nasi himpit dgn ija.. x mkn2 pun lg.. syg lak klu nak buang.. nak buat kuah kacang pun entah bila la kan.. huhuhu..
~kak zi~

mieoney said...

sila buat....kompom sedap huhu...

 
Design with love by Jiji for Zamimie