Sunday, October 10, 2010

Nasi Goreng Cendawan


Lama dh teringin nk mkn nasi goreng cendawan nie...sebabkan bulan puasa tmpt yg selalu saya mkn tu tutup so buat jerlah kat umah memandangkan semua bahan ponx dh adakan senang...lai ponx sian kat mydear ari tu pi beli nasi grg cendawan and dia bygkan akan dpt sprt ini tp tidak rupanye...derang wat nasi goreng pas tu cendawan tu digrg asing...kira cam wat nasi paprik plak...agak keciwa disitu...sebagai isteri yg mithali saya ponx buatlah utk suami tercinta...hehe

Nasi Goreng Cendawan

Bahan-Bahan
nasi
cendawan
ayam
carrot
daun saderi
telur
bawang putih
lada sulah
garam

cara-cara
  1. cincang bwg putih dan tumis sekejap. kemudian masukan ayam atau rencah lain yg anda suka spt udang, fish ball dan sebagainya.
  2. masukkan carrot bila dh hampir masak masukkan garam dan lada sulah.
  3. kemudian pecahkan telur dan kacau..
  4. bila telur dh hancur masukkan nasi dn cendawan kacau hingga sebati dan cendawan masak.
  5. rasa klu tak cukup masin tmbhkn jerlah...
senang jer masak nasi nie...kira mcm masak nasi grg cina cuma tambahkan cendawan dan tak yah letak sayur campur....saya tak brp gemar sayur cmpur tu sbb tu jrg letak...and lebay suka taburkan daun saderi...

~~selamat mencuba~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie