Tuesday, October 26, 2010

Nasi Ayam Janji Ada...


lagi sekali tajuk mknan tah apa2...sure ada yg sound nie kang...haha yerlah janji ada jer...sbbnye mcm biasalah weekend ari tu semua msk yg unplanned punyerlah...ini lunch hari sabtu...hari sabtu adalah hari cleaning sedunia...smbil2 mengemas, mengemop, mendobi dan men segala apa yg boleh kepala otak ligat berfikir nak msk apa yg mudah serta senang serta sedap...tetiba ting* ting* terfikri dlm peti ada ayam yg dibelah 4 ajork...so nasi ayam sajer sngkan....

pas tu yg sbb jadi janji ada tu sbbnye yg ada salad sajer...timun takder, tomato takder, cili merah takder, daun sup takder...lantak ler janji jadi mskan saya nie....

so mula rebus ayam dgn halia and bwg putih...sambil2 tu vacuum, sidai baju....pas tu agak2 dh masak angkat lah ayam tu and perap ngan sos tiram, kicap and sos bbq...pas tu wat menda lain plak lap meja mkn bg kilat, lap coffee table bg kilat [itu mydear yg buat haha]... hiris bwg merah and bwg putih dan tumis lah smada nak guna minyak msk biasa, minyak jagung, majerin, butter atau apa2 yg boleh digunakan utk menumis....saya guna dorena hehe janji adakan... tumis2 bila dh layu masukan dlm periuk nasi campur ngan beras dn air rebusan ayam tadi...buh garam sket terus masak...

sambil tu mengemas lai, lap kitchen cabinet, cuci sinki, mop lantai...buat sos..yg nie ponx janji ada..lada merah takder, cili boh takder, cili mesin takder so apa lai guna sos jer...sos cili thai + sos cili pedas + perahan limau + soc cili = sos nasi ayam....settle

naik atas mandi...tgk tv, main wii lapar sudah...haha bleh lah grg ayam yg diperap tadi dn siap utk dimkn....sng jer sup cmpur ngan bubur eman n campur ngan frozen cauliflower jdlah mknan eman yg lazat smpi dia mkn ngan licin...huhu sng 2 in 1...

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie