Monday, October 4, 2010

Butter Prawn...




hari tu masa pi kedai tgk udang dia besar lah pulak...geram jer tgk...2-3 kali dok ulang pi tong udang tu..hehe last2 beli gaklah dlm 10 ekor dlm RM4.80 jer...balik2 tgh fikir apa nak msk ek...konon cam nak wat msk sos tp tak jd msk terus simpan dlm peti sejuk...


lastnye esok tukan saya cuti jaga si kecik eman...dok surf2 internet last2 buat keputusan wat butter prawn lah memandangkan bahan2 semua ada...so meh kita tgk apa bahan2 nye.




Butter Prawn




Bahan-bahan:


udang


butter


kuning telur


susu (tak kisah full cream or susu cair)


cili padi


bawang putih


serbuk lada sulah


sedikit garam


minyak




Cara-cara:




  1. gaul udang yg dh dibersihkan dgn lada sulah. kemudian goreng dlm minyak yg panas dlm 2-3 minit.


  2. panaskan butter dgn sedikit minyak dan tumiskan hirisan cili padi and bwg putih yg dicincang.


  3. bila agak garing sket masukkan kuning telur yg dicampur dgn susu. masukkan slow2 dn kacau laju2 smpi selesai.


  4. kacau hingga berbuih2 and agak2 dh mcm garing sket toskan atas tapis. clearkan kuali dr minyak and masukan udang serta serbuk telur td.


  5. bila sebati angkat dn hidang.


sorilah resepi saya mmg takder sukatan..saya main agak2 jer..klu ada daun kari lai sedap tp saya guna apa yg ada kat umah jer...malas ler stkt nak beli daun kari nak bersiap nak start keta pi kedai...huhu



tp yg saya buat nie tak berapa menjadi sgt..klu dpt serdak telur tu garing2 lai best mcm yg saya mkn sblm nie kat marriot..best dok terbayang2 jer...lepas nie nak try Salted Egg Yolk Prawn...best ooo sehingga menjilat jari..nyum2



:: inilah butter prawn yg menjadi idaman kalbu ::

pic source: Nicolekiss Food & Diet

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie