Tuesday, November 18, 2008

Today I Write about AsaP RokOk basi...

tadi masa teman sukma (sukma lai hihihi) pi klinik kat bwh bosan plak menunggu...so saya bacalah pamplet yg ada letak kat tepi tu..
borink ~ amik gbr sket2 jer n sorok2 malu..hehe
sukma ada kat dlm tu jumpa Dr. Sukuma..
~sukma jumpa Dr. Sukuma~
hehe

staf klinik...tgh borak2 sbb takder org..

nmpk pamplet nie..

dah baca amik gbr plak..huhu

menarik jugak bila baca2 citer psl asap rokok basi yang memberi effect kpd kanak-kanak..fokus sbnrya lebih kepada kanak2 sbb kanak2 nie antibodi tak cukup kuat dn derang nie tak pndi nak mengelak..yerlah bdk2 apa lah yg tau sgt kan klu ko sembur asap rokok kat muka dia..

okelah saya quote lah ye apa yg ada kat dlm nie utk pengajaran kita bersama..yerlah kot2 yg merokok tu ada anak kita bg kesedaran sket kalau bkn tuk diri sdri tp cukuplah tuk anak2..

"perokok pasif adalah org yg dipaksa menyedut asap rokok basi yang dtg dari perokok. anak2 yg didedahkan pada asap rokok basi ini mengalami risiko lebih tinggi untuk mengalamai pelbagai masalah kesihatan. mereka cenderung untuk mengalami masalah seperti batuk, asma serta jangkitan paru-paru dan telinga."

ada tak org berfikiran dangkal mcm nie?? ada..klu tak caya cuba peratikan kat tempt public akan ada org merokok membabi buta tanpa hiraukan org lain oke..alngkan kita dh lemas dgn bau asap rokok cmner plak dgn kanak2 haruslah begitu..kdg aku hairan lah ngan manusia nie kat mana ada sign no smoking kat situlah dia merokok..bkn apa geram kat kafe opis nie..dh ler opis berair-cond pas tu merokok plak dlm tu..kita yg nak beli mknan nie ponx dh terbabit sama lekat bau kat badan..

nak kaat sekolah tak tinggi PTD, pegawai MP tapi otak letak kat lutut...lutut letak kat otak..considerlah org lain nie sket..lemas lah weii ko klu nak mati pi lah sowg2 jgn ajak org lain..klu merokok kat luar aku tak kisah ponx ini tak tmpt bertutup, tmpt berair-cond merokok kat situ...BBQ tul..huh

Bahan Toksik Dalam ASAP ROKOK
  • Metanol ~ bahan api
  • Nitrobenzena ~ gasolin
  • Butana ~ cecair pemetik api
  • Raksa ~ logam dalam jangkasuhu
  • Toulena ~ pelarut industri
  • Ammonia ~ pencuci lantai
  • Karbon monoksida ~ asap kereta
  • Vibil klorida ~ bahan utama plastik
  • arsenik ~ racun tikus
  • kadmium ~ bahan utama bateri alkali
  • stearik ~ bahan utama dlama lilin
  • sianida ~ racun berbisa
ini antara bahan2 yg ada dlm rokok...jadi lu fikirlah sendiri!!!!

infoline berhenti merokok
03-88834400


p/s: pesanan khdimat masyarakt ini dibawa oleh http://zamimie.blogspot.com iklan ini tidak berbayar..sbg kesedaran bersama bkn berniat utk menyinggung sesiapa..

~~end~~

2 comments:

::S.U.K.M.A:: said...

oo....nama dok tu td Dr Sukuma ke? Hahahah!!! kelakar laks... Tatau la plak.. Lg pon dia tak pkai name tag td... heheh!! Dekat2 la tuh!

mieoney said...

thats y lah kiatorg selalu sebut2 tau..huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie