Sunday, November 9, 2008

today I Write about MajLis KhaTam Quran..

smlm my jiran depan rumah ada wat majlis khatam quran anaknye ili...anak dia bru lepas UPSR n rasanya dah 2-3 kali kot khatam al-quran n smlm mak dia watkan majlis rasmi utk dia..after thta dia ada way majlis tahlil + kenduri kesyukuran..bgskn


sbg jiran yg baik saya ponx pegilah kang org kata tak campur jiran tetangga plak...tepat kul 11 saya gilah rumah dia..org lain lom ada lai, yg ada mak serta anak2 buah kak ros 2-3 org..saya ponx tolong lah apa2 yg patut since dia ponx tak bersiap lai..kesian lah plak kan tgk dia mcm kelam kabut sorg2 bersama kak gee jiran selang 2 rumh..bgs kakak2 nie peramah orgnye..sib lah saya nie ponx peramah gak..hehe


majlis start lewat dr jadual patutnye kul 11 tp kul 11.30 lebih kurang bru start..majlis khatam tak lama sbb di lead oleh ustaz n ustzah dr KUIS..ustaz tu lecturer di sana dan mereka adalah org Indon oke..so cara penghandlean tu cm lain sket dr kat tmpt saya..


after that ada bacaan yassin, tahlil dn kenduri kesyukuran.. so dlm kul 12 lebih hmpir ke kul 1 dh selesai dn ada jamuan mkn sket2...mknan sgt lah sedap..mskkan kmpung tu..nasi putih, ikan bakar, ayamg grg berempah, udang sambl, pajeri terung dn mskkan yg pling saya suka sekali yum2 masak lemak nenas dgn ikan kurau masin..duhai sedap tul..dh lama tak mkn..dolu2 my mum ada gak msk per request jerlah...sapa lai yg request saya lah..hehe


after that ada lah desert yg dijamu n saya ponx borak2 ngan kak ros punya biras kak lin n kak mznah kot klu tak silap..yerlah dok panggil kak jer..hehe derang nie blhe tahan peramah gak..sye jmpa derang masa pi beraya umah kak ros dulu..


so dlm kul 2 saya blk..alah umah depan umah jer tak smpi 10 langkah dh smpi hehe..ptg2 sket dlm kul 6 tu kak ros ada hantar mknan pada kitaorg..tp sbbkan mlm tu kitaorg nak kuar so saya ratah jer ikan bakar ngan air asam yg mabeles sedap plus bau dia lekat sungguh2 kat tgn..hahaha saya mkn smpi 2 ekor oke ikan cencaru bakar sorg2 jer..sbb my dear tak mkn ikan..huhu


dn after maghbrib kitaorg kuar ler dr rumah..ke mana?? tgu next entry..hehe


p/s: sori takder gbr..sye tak bawak hp atau kamera ke rumah kak ros leceh lah kan nak pegang2 brg nie..so memadai jer dgn cerita ok ngan gbr umh dia yg bru jer disnap td dlm ujan hehehe..


~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie