Friday, November 7, 2008

Today I Write about Olive...

wah nie nak cerita nie sbb bru jer jap td beli cream perisa olive..bleh plak guna perisa kan..hehe

act me ada mjlh rapi bulan nov..so ada satu artikel nie bertajuk 'Zaiton Buah Kecil Pelbagai Khasiat'..bila dh baca tu ada benda yg menarik minta sbnrnya sbb dia nie byk khasiat..sblm nie just tau2 mcm tu jer tp pendedahan lebih kepada olive oil yg bebas kolestrol n sgt bagus tuk kesihatan..tp saya tak penah plak rasa the exact taste of the olive oil nie..klu dh cmpur ngan mknan tu biasalah dh letak papper lah lemon lah garam lah so mgkn dh ilang rasa sbnr dia..

oke apabila baca yg paling menarik yerlah part 'Boleh Cantik Dengan Zaitun.'.huhu biasalah pompuan kan adatlah tu.. :) so kat sini saya quote lah sket yer sbhgn drp isi nye.
"Penggunaan minyak zaitun ataupun produk berasskan ekstrak zaitun amat membantu bagi mengekalkan kelembutan serta menghapuskan masalah kulit. Malahan, penggunaan minyak zaitun tidak terhad untuk perawatan kulit wajah sahaja bahkan seluruh badan."

kan best kan..org pompuan mesti suka hehe..so kat sini dia ada bg tips untuk penjagaan mengunakan olive oil..jom kita baca dan cuba amalkan.
  • untuk mengelakkan kulit daripada menjadi kering atau jelas tanda penuaannya, sapukan minyak zaitun pada wajah.
  • sekiranya terdpt sebarang parut pada kulit, ia boleh dikurangkan dengan minyak zaitun kerana kandungan vitamin E dalam buah ini.
  • bagi ibu hamil yg mengalmi kegatalan pada perut akibat dari regangan kulit kerana pembesaran kandungan. minyak zaitun akan melembapkan dan akan menghilangkan rasa gatal pada kulit.
  • untuk wanita yg baru bersalin adalah disarankan untuk menyapu minyak zaitun untuk menghilangkan stretch mark.
hehe ini utk tips kecantikan jer..byk lai tips utk kesihatan..so sapa2 nak tau belilah majalah RAPI 1 Nov 2008 Bil.103 ye..atau ponx search sdri kat internet..byk resource lain leh dpt..

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie