Tuesday, December 30, 2008

Today I Write about Nyum2..

tadi tengok WHI dia wat aiskrim yg amat mudah giler...sgt senang wei.. oke saya bg resepi dia kat bwh nie..

Homemade Pitaya Ice Cream
Bahan-bahan
2 gelas susu segar/low fat
1 cawan susu tepung/coffemate
1/2 cawan gula kastor
buah-buahan yg disukai (dlm WHI nie dia guna buah pitaya)

cara-cara
  1. campurkan semua bahan2 kecuali buah..blend sampi ikut suka..hehe
  2. pas tu masukkan buah and blend skejap (jgn hancur sgt buah tu)
  3. sejuk bekukan selama 8 jam
  4. pas tu mkn lah cara mana ponx yg korg suka..huhu





sgt sngkan nak wat..pas tu dia ajar klu nak wat cheese cake ice cream sng jer wat cara yg sama n gantikan dgn buah stawbery and chesse cake..tada siap dh..


sbb apa derang wat aiskrim ek..sbbnye topik derang khasiat aiskrim kot..tp ada kena mengena lah ngan baik buruk mkn aiskrim..oh yer psl resepi tu klu rasa nak jdkan aiskrim yg berkhasiat pkilah brg2 yg rendah lemak, kurangkan gula serta campur dgn buah2an segar.. mgkn tak sesedap aiskrim kat kedai tp amatlah berkhasiat..

saje2 letak gbr2 aiskrim kat bwh supaya korg terliur n balik nie pi cari aiskrim plak kat kedai atau pi pow kekasih hati mkn aiskrim kat baskin robbins atau haagen dazs ..muahhaha [ketawa jahat]



masa kecik2 dulu aiskrim yg paling famous tentulah aiskrim malaysia..ada ke org tak tau cmner rupa aiskrim malaysia tu..ala yg buh dlm plastik pas tu ada ikat bunjut2 tu..tau tak?? ala takder plak gbrnye tp klu yg lahir tgn 80-an ke bawh mgkn tau kot...klu tak tau luku laju2 kepala tu..

saya paling suka perisa asam masin klu bahasa saya kat kmpg panggil asam kecut..sedap jer klu dpt yg org pndi buat masam2 manis sket2 jer (sbb saya tak suka manis)..wah terliur plak.. sib tak peknen lai klu tak mengidam susah plak nak cari..muahahaha pas tu aiskrim nie ada perisa milo, kcg merah, oren sirap tu biasalah kan..wah rindu ngan kenangan masa tu..

pas tu klu perasan mcm ada transformasi dr aiskrim malaysia kepada aiskrim pop..itu kira mcm dh dikomersialkan lah..aiskrim nie macam air gula cmpur pewarna dibekukan jer..tp time panas2 best or mkn eskrem nie..nikmat gitu..huhu eskrem nie kena patahkan klu nak mkn..tp saya tak suka patahkan leceh kena mkn satu2..nnti meleleh air dia melekit2 tak soka..

skrg nie lagi mcm2 perisa aiskrim yg ada kat psrn kdg2 yg tak pernah terpikir..pilih jerlah nak yg menyihatkan, berlemak, berkrim macam2 ponx ada..tp saya lebih suka yg sherbert mmg pilihan saya sbb tak muak sgt kot..hehe so kwn2 yok mkn aiskrim. tapi yg paling saya ingin mkn adalah yg bwh ini..sapa nak banjer saya silalah..huhu

~aiskrim founde~



~~end~~

2 comments:

~Eila @ Along~ said...

oo..eila pernah buat ais-cream ni..mmg best...puas hati buat sendiri...tp eila tak pakai gula..just susu dan coffee mate je..

mieoney said...

sng jer ek..nnti mimie nak try buat lah..

 
Design with love by Jiji for Zamimie